Vem tusan är Luigi?

Den sista av rätterna i förra veckans Tastelines Barnkasse från Mathem skulle enligt beskrivningen ha italiensk touch. Rätten var italienska fläskkotletter i gräddig sås och potatis. Den hade fått namnet Luigis fläskkotletter i gräddsås. Undrar först bara – vem tusan är Luigi?! Och vad i består det italienska i vanliga fläskkotletter i sås med potatis?! En typisk svensk husmansklassiker om du frågar mig! Svenskt kött, svensk kokpotatis, svensk grädde, svensk fond. Okej, salladen är sockerärtor och tomater toppade med olja och vinäger. Räknas det som italiensk touch?

Luigis fläskkotletter

Italiensk touch eller inte. Gott var det i alla fall. Perfekt vardagsmat om du frågar mig. Går hem hos alla, går snabbt att laga och kan vara ganska billigt. Vad gäller köttet rekommenderar jag dock inte att köpa vilket som helst. Satsa på ekologiskt eller närproducerat. Det kanske kostar några tior mer men det smakar så mycket bättre, både i smak och samvete!

Luigis fläskkotletter i gräddsås, 4 port

800 gram benfri fläskkotlett i bit
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
1 ½ dl grädde
½ msk köttfond

800 gram fast potatis
1 förpackning sockerärter
3 tomater
Salt och svartpeppar
Olivolja och vinäger

Skala och koka potatisen i saltat vatten.

Skölj och skiva tomaterna tunt. Skölj och skär sockerärtorna på längden. Fördela tomaterna på ett fat och lägg sockerärtorna över. Ringla över lite olja och vinäger och en nypa salt och svartpeppar.

Skär fläskkotletten i skivor (ta inte bort fettet). Skala och finhacka vitlöken. Gnid in kotletterna med vitlöken. Krydda med en nypa salt och peppar på båda sidor. Hetta upp lite olja och smör i en stekpanna och stek kotletterna på båda sidor tills de har fått fin färg. Slå på grädde och köttfond och låt det koka ihop några minuter.

Servera de italienska fläskkotletterna med kokt eller pressad potatis och tomat- och sockerärtssalladen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Johanna skriver:

    Luigi är Super Marios andra hand, den grönklädda av dem 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.