Vem tusan är Luigi?
Den sista av rätterna i förra veckans Tastelines Barnkasse från Mathem skulle enligt beskrivningen ha italiensk touch. Rätten var italienska fläskkotletter i gräddig sås och potatis. Den hade fått namnet Luigis fläskkotletter i gräddsås. Undrar först bara – vem tusan är Luigi?! Och vad i består det italienska i vanliga fläskkotletter i sås med potatis?! En typisk svensk husmansklassiker om du frågar mig! Svenskt kött, svensk kokpotatis, svensk grädde, svensk fond. Okej, salladen är sockerärtor och tomater toppade med olja och vinäger. Räknas det som italiensk touch?
Italiensk touch eller inte. Gott var det i alla fall. Perfekt vardagsmat om du frågar mig. Går hem hos alla, går snabbt att laga och kan vara ganska billigt. Vad gäller köttet rekommenderar jag dock inte att köpa vilket som helst. Satsa på ekologiskt eller närproducerat. Det kanske kostar några tior mer men det smakar så mycket bättre, både i smak och samvete!
Luigis fläskkotletter i gräddsås, 4 port
800 gram benfri fläskkotlett i bit
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
1 ½ dl grädde
½ msk köttfond
800 gram fast potatis
1 förpackning sockerärter
3 tomater
Salt och svartpeppar
Olivolja och vinäger
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Skölj och skiva tomaterna tunt. Skölj och skär sockerärtorna på längden. Fördela tomaterna på ett fat och lägg sockerärtorna över. Ringla över lite olja och vinäger och en nypa salt och svartpeppar.
Skär fläskkotletten i skivor (ta inte bort fettet). Skala och finhacka vitlöken. Gnid in kotletterna med vitlöken. Krydda med en nypa salt och peppar på båda sidor. Hetta upp lite olja och smör i en stekpanna och stek kotletterna på båda sidor tills de har fått fin färg. Slå på grädde och köttfond och låt det koka ihop några minuter.
Servera de italienska fläskkotletterna med kokt eller pressad potatis och tomat- och sockerärtssalladen.
Luigi är Super Marios andra hand, den grönklädda av dem 🙂