Hemgjord pizza med lufttorkad skinka

Hemgjord pizza med lufttorkad skinka
Hemgjord pizza med lufttorkad skinka

Hur gott är det inte med hemgjord pizza?! Allra godast blir pizzan om man gör den på pizzasten på grillen. Minst lika gott blir det på pizzasten i ugnen. På en pizzasten blir botten perfekt gräddad. Har man ingen pizzasten och inte vill investera i detta funkar plåt i ugn, inga problem! Toppingen är minst lika viktig. Fick ju en ny favorit i löjromspizza. Nu tror jag att vi har överträffat oss själva. Hemgjord pizza med lufttorkad skinka. Alltså, huuur gott?!

Jag har snöat in på White pizza. Där använder man tex crème fraiche, ricotta eller olivolja som bas istället för den klassiska tomatsåsen. Det vattnas i munnen när jag tänker på en vit pizza med portabello och fikon jag lagade för några år sedan.

Min pizza med lufttorkad skinka är en sorts vidareutveckling av löjromspizzan. Pizzadeg, lätt crème fraiche, parmesanost som gräddas på pizzasten i ugn. När pizzan är klar toppas den med lufttorkad skinka (antingen köper man en budgetvariant eller lyxigare Iberico-skinka) och extra riven parmesan. Gillar man oliver kan man innan gräddning även ha på några kärnfria, svarta oliver alternativt ha på några skedar tapenade av god kvalitet.

Avnjutes skuren i mindre bitar som tilltugg/förrätt eller som en middag för 1 person.

Pizza med lufttorkad skinka

Pizza:
Färdig köpt deg 400 g alternativt hemgjord pizzadeg
1 dl lätt crème fraiche naturell
Svarta kärnfria oliver eller tapenade av hög kvalitet
Riven parmesanost

Topping:
Lufttorkad skinka av valfri kvalitet och prisklass
Riven parmesanost
Salt, peppar

Värm ugnen till 225 grader. Rulla ut den färdiga pizzadegen alternativt kavla ut pizzadegen på en bakplåtsklädd plåt. Bred på crème fraiche och toppa med riven parmesanost. Grädda i ugn i ca 10-15 min.

Ta ut pizzan och strö över nyriven parmesanost. Krydda med svartpeppar från kvarn och lite flingsalt. Toppa med lufttorkad skinka. Skär pizzan i bitar och servera.

Tillagning på pizzasten: Sätt ugnen på 300 grader och lägg in pizzastenen i ugnen. Värm upp pizzastenen långsamt tills både ugnen och stenen är heta. Sen är det bara att lägga degen på stenen i ugnen. Efter femton minuter en kvart är pizzan färdiggräddad och stenen har tillagat degen underifrån och gjort den perfekt frasig och himmelsk. 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *