Ett smakrådsbesök på Saltå Kvarn bageri och kvarn

Saltå Kvarn café, bageri, kvarn och affär i Järna.

Saltå Kvarn café, bageri, kvarn och affär i Järna.

Som jag har berättat tidigare  är jag en av 32 matintresserade personer som blev utvalda att delta i Saltå Kvarns Smakråd 2015. Vi har alla ett hängivet intresse för matlagning, en förkärlek för ekologisk mat och är alla nyfikna på Saltå Kvarns produkter och värderingar. Under året kommer vi i smakrådet att träffas tre gånger. Vid våra träffar kommer vi bland annat att lära oss om naturens ätliga vilda växter, baka med Saltå Kvarns bagarmästare Manfred Enoksson, titta på produktionen i Saltås kvarn och laga mat tillsammans. Mellan träffarna får vi uppdrag som går ut på att provsmaka, laga till och utvärdera Saltå Kvarns produkter.

Vi hälsas välkomna med nybakade ekologiska bullar.

Vi hälsas välkomna med nybakade ekologiska bullar.

Surdegsbakning med Manfred Enoksson.

Surdegsbakning med Manfred Enoksson.

I lördags var det dags för träff nummer två och vi höll till hos Saltå Kvarn ute i Järna. Där väntade bakning och kvarnbesök. Vi började med att träffas i det mysiga caféet och blev bjudna på helt nybakade ekologiska bullar och raw food-bollar. Snygga, välsmakande och fluffiga bullar som smakade som en dröm! Inga fuskbullar här inte. Sedan väntade surdegsbakning med Manfred. Vi gick in i bageriet som numera i princip bara används till att hålla bakkurser i. Idag bakas brödet huvudsakligen i Saltås bageri i Bromma. Bakningen sker fortfarande på ett hantverksmässigt sätt och de jobbar mycket med surdeg, fördeg, långa jästider och knådar ofta bröden för hand.

Surdegsbröd på jäsning.

Surdegsbröd på jäsning.

En helt perfekt deg av dinkelmjöl.

En helt perfekt deg av dinkelmjöl.

Så här bakas en surdeg manuellt.

Så här bakas en surdeg för hand.

Dinkelbröden jäser.

Dinkelbröden jäser.

Skjuts in i ugnen.

Skjuts in i ugnen.

Färdigt dinkelbröd redo att avnjutas!

Färdigt dinkelbröd redo att avnjutas!

Vi fick lära oss en hel del om surdegar och matning, hur man arbetar upp degen man ska baka på, hur den ska se ut och kännas när den är klar att användas, hur man formar brödet och arbetar upp en spänst och hur brödet ska gräddas. Från A till Ö alltså på två timmar. Manfred är ett riktigt surdegsproffs som är en hejare på att lära ut och verkligen besitter mycket kunskap i ämnet. Vi fick också baka vårt eget dinkelbröd som vi sedan nygräddat fick med oss hem (vi avnjöt brödet till kvällens köttmiddag och jag måste säga att det var bland det godaste bröd jag ätit på länge).

Ekologiska soppor till lunch.

Ekologiska soppor till lunch.

Bröd och röror är perfekta komplement till soppan!

Bröd och röror är perfekta komplement till soppan!

En första portion av maten.

En första portion av maten.

Fulla med kunskap men med kurrande magar gick vi sedan iväg till caféet igen där en stor ekologisk lunchbuffé skulle stå uppdukad. Tyvärr var köket pga sjukdom två man kort så den tänkta buffén blev till en fantastisk ekologisk soppbuffé med två sorters soppor som var gudomliga (jag har bett om receptet på linssoppan som jag tänkte laga till hemma i veckan som kommer), massor med underbara nybakade Saltå Kvarn-bröd och olika röror som var från himmelriket! Jag tog om inte bara en gång kan jag säga! Soppa är mycket underskattad mat som man borde äta oftare.

Kvarnchef Lisa Trolle.

Kvarnchef Lisa Trolle.

Inne i kvarnens hjärta.

Inne i kvarnens hjärta.

När även magarna hade fyllts väntade ett besök i kvarnen. I vanliga fall maler de inte mjöl i kvarnen på lördagar, men vi hade tur då de behövde göra en extra omgång just denna dag. Vi fick först en kort introduktion av kvarnchef Lisa Trolle som berättade om Saltås spannmålsodlare och hela processen från ax till limpa. Sedan gick vi runt i kvarnen. Saltå Kvarn har malt mjöl av ekologiskt spannmål sedan 1964. Med hög grad av utmalning förädlar de råvaran utan att förstöra dess naturliga värden. I kvarnen framställer de även gryn, flingor, kross och müsli. Jag har aldrig varit inne i en kvarn förut. Det såg inte alls ut som jag föreställt mig. Jag såg framför mig en väderkvarn med vingar och sen något gammaldags malningssystem, hahaha! Det här såg ut som en gammal fabrik som hade hottats upp lite, speciellt med packningslinjen som var helt ny. Riktigt kul att se hur det faktiskt ser ut!

Ingredienser för att utföra uppdrag 3 och 4.

Ingredienser för att utföra uppdrag 3 och 4.

Innan det var dags för hemfärd blev vi tilldelade uppdrag 3 och 4. Uppdrag 1 var att göra en smoothie och uppdrag 2 att fundera ut hur Saltå Kvarns smaksatta olivoljor skulle kunna användas. Uppdrag 3 är baka ett surdegsbröd och egentligen inte vilket som helst utan en riktig klassiker i Saltå Kvarns sortiment, Barsjabrödet. Det är ett härligt rågsurdegsbröd med mycket kummin i. För att utföra detta fick vi med oss en rågsurdegsstart, rågmjöl, vetemjöl och grahamsmjöl. Uppdrag 4 är att koka gröt. Vi ska inspireras av sådant vi har hemma och smaker vi gillar, bara fantasin sätter gränserna. För att utföra detta fick vi med havregryn, rågflingor och tre russinmixer.

Saltå Kvarn Smakråd 2015

Saltå Kvarn Smakråd 2015

Jag hade en riktigt trevlig dag ute i Järna. Ser redan fram emot nästa träff! Under tiden får jag kavla upp armarna och utföra mina uppdrag. Är det någon som har tips på roliga grötrecept jag kan testa? Tas tacksamt emot i kommentarsfältet!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *