Fetaostbiffar med klyftpotatis och tzatziki
Kvällens middag hade grekiskt tema. Jag gjorde fetaostbiffar med klyftpotatis, rostad rödlök och tzatziki. Fetaosten bidrar med extra smak, sälta och krämighet och förvandlar tråkiga köttfärsbiffar till biffar från himmelriket! Maten smakade kanon och hade strykande åtgång.
Fetaostbiffar, 4-5 port
800 gram köttfärs
1 1/2 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 ägg
1 finriven gul lök
1 smulad fetaost (ca 150 g)
Salt, peppar
Blanda ströbrödet med mjölk och låt svälla 5-10 minuter. Blanda i köttfärsen, ägg, riven lök samt smulad fetaost. Tillsätt salt och peppar efter smak och tycke. Rör så lite som möjligt till en jämn färs. Forma 6-10 biffar (beroende på hur stora ni vill ha dom). Stek biffarna ca 3 minuter på vardera sida och lägg dom sedan på en plåt. Låt steka klart i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Tzatziki
3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt eller kvarg (vi använde kvarg)
1 pressad vitlöksklyfta
1 riven och utpressad gurka
Salt, peppar
Skölj och skala gurkan. Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Pressa ut vätskan och lägg den rivna gurkan i en skål. Tillsätt yoghurt/kvarg, blanda i pressad vitlök och rör om. Smaka av med salt och peppar och ev mer vitlök.
Senaste kommentarer