Filippas släktkalas 2018

Filippas släktkalas 2018

Filippas släktkalas 2018

Kocken!

Kocken!

Ytterligare ett år har gått i raketfart. Min fina dotter har fyllt 14 år och blir bara vackrare och klokare med åren. Självklart håller vi på traditionen och i söndags gick Filippas släktkalas 2018 av stapeln. Ett perfekt tillfälle för släkten att fira sommaren och Filippas födelsedag med lunch och fika. Bilder från tidigare kalas finns för 20172016201520142013201220112010 och 2009.

Uppdukat för alla gäster att ta för sig!

Uppdukat för alla gäster att ta för sig!

Rökt kalkon.

Rökt kalkon.

I år blev vi ca 20 glada firare som njöt av varandras sällskap, god dryck både med och utan alkohol, om jag får säga det själv mycket god mat och efterrätt samt värme och sol. Varmt och soligt som vanligt när Filippa firas. Självklart dukade vi upp ute på altanen.

Varmt och soligt och uppdukat på vår altan.

Varmt och soligt och uppdukat på vår altan.

Vår ”standard” när det kommer till vad vi bjuder på är olika pajer och/eller kallskuret med köpt potatissallad. Alltid mycket uppskattat men pajer innebär en hel del jobb och meck. Dessutom ville jag variera mig.

Oerhört mysigt och gott!

Oerhört mysigt och gott!

Njuter i solen.

Njuter i solen.

Det var inte bara jag som tog flera portioner!

Det var inte bara jag som tog flera portioner!

Valet föll på rökt kalkon (rökt kalkonklubba från Ingelsta Kalkon) och dubbelmarinerad fläskfilé. Till detta pestoslungad färskpotatissallad. Självklart även en sås. Det blev en enkel yoghurtsås med neutral smak. Jag ville låta smakerna i maten vara framträdande och inte blanda upp med ytterligare smaker i såsen. Butiksbakat bröd, smör och ost. Säger bara, sååå gott! Kalkonklubba äter vi ofta hemma men fläskfilén var länge sedan vi gjorde och potatissalladen var helt nytt för oss. Inte sista gången vi gör dessa rätter. Mums filibabba!

Dags för efterrätt!

Dags för efterrätt!

Happy....

Happy….

... Birthday!

… Birthday!

Till efterrätt blev det som traditionen bjuder tårta. En vanlig med (köpt) sockerkaksbotten och en Pinocchiotårta. Dessa fylldes och toppades med årets första hemodlade jordgubbar. Inte en bit blev över. Så gott! Lika populärt blev även mina dumlekakor. Dessa ska garanteras bakas om och om igen. Hur kan något så enkelt vara så gott?!

Stort tack till alla gäster som kom och delade denna dag med oss. Fantastiskt trevligt!

Dubbelmarinerad fläskfilé.

Dubbelmarinerad fläskfilé.

Dubbelmarinerad fläskfilé, 4 port

600 g fläskfilé
olivolja

Marinad 1:
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 dl vatten
1 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
2 tsk torkad timjan

Marinad 2:
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta
1,5 msk kinesisk soja
1,5 msk balsamvinäger
0,75 dl olivolja
1 dl hackad persilja
salt
peppar

Blanda vitlök, vatten, vin, olja och timjan till marinad 1. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Marinera några timmar i kylen, men helst över natten. Vänd några gånger under tiden. Ta upp och torka av köttet. Släng marinaden.

Bryn köttet i olivolja. Lägg över i en ugnsfast form. Stick in en termometer i köttets tjockaste del. Efterstek mitt i ugnen tills termometern visar 70 grader.

Kärna ur och hacka chilin. Hacka vitlöken. Blanda chilin, vitlöken, soja, balsamvinäger, olja, persilja till marinad 2. Låt köttet svalna en aning och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Låt marinera i kylen några timmar, men gärna längre. Vänd köttet några gånger under tiden.

Skär upp köttet i tunna skivor vid servering och lägg på ett fat. Om du vill – ringla över marinad eller balsamico 2 och krydda med salt och peppar. Garnera med tex färsk basilika.

Pestoslungad färskpotatissallad

Pestoslungad färskpotatissallad

Pestoslungad färskpotatissallad, ca 4 port

1 kg färskpotatis
Färsk pesto
1 påse blandsallad
1 knippe sparris
1 finhackad rödlök
Salt, peppar

Skrubba färskpotatisen och koka den i lättsaltat vatten. Dela i mindre delar. Blanda med hemgjord pesto så att det täcker samtliga potatisar. Koka sparris i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Skär i tre delar. Varva sallad, rödlök, potatis och sparris i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.

Enklaste receptet någonsin!

Enklaste receptet någonsin!

Spröda dumlekakor, 15 st

15 Dumle

Det är även väldigt gott att strössla lite hackade jordnötter och/eller flingsalt ovanpå.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta av pappret från dumlekolorna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna 5 minuter. Låt svalna. Förvara kallt.

... Birthday!

… Birthday!

Pinocchiotårta, 8 bitar

Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk

Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär

Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.

Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.

Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *