Filippas släktkalas 2018
Ytterligare ett år har gått i raketfart. Min fina dotter har fyllt 14 år och blir bara vackrare och klokare med åren. Självklart håller vi på traditionen och i söndags gick Filippas släktkalas 2018 av stapeln. Ett perfekt tillfälle för släkten att fira sommaren och Filippas födelsedag med lunch och fika. Bilder från tidigare kalas finns för 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010 och 2009.
I år blev vi ca 20 glada firare som njöt av varandras sällskap, god dryck både med och utan alkohol, om jag får säga det själv mycket god mat och efterrätt samt värme och sol. Varmt och soligt som vanligt när Filippa firas. Självklart dukade vi upp ute på altanen.
Vår ”standard” när det kommer till vad vi bjuder på är olika pajer och/eller kallskuret med köpt potatissallad. Alltid mycket uppskattat men pajer innebär en hel del jobb och meck. Dessutom ville jag variera mig.
Valet föll på rökt kalkon (rökt kalkonklubba från Ingelsta Kalkon) och dubbelmarinerad fläskfilé. Till detta pestoslungad färskpotatissallad. Självklart även en sås. Det blev en enkel yoghurtsås med neutral smak. Jag ville låta smakerna i maten vara framträdande och inte blanda upp med ytterligare smaker i såsen. Butiksbakat bröd, smör och ost. Säger bara, sååå gott! Kalkonklubba äter vi ofta hemma men fläskfilén var länge sedan vi gjorde och potatissalladen var helt nytt för oss. Inte sista gången vi gör dessa rätter. Mums filibabba!
Till efterrätt blev det som traditionen bjuder tårta. En vanlig med (köpt) sockerkaksbotten och en Pinocchiotårta. Dessa fylldes och toppades med årets första hemodlade jordgubbar. Inte en bit blev över. Så gott! Lika populärt blev även mina dumlekakor. Dessa ska garanteras bakas om och om igen. Hur kan något så enkelt vara så gott?!
Stort tack till alla gäster som kom och delade denna dag med oss. Fantastiskt trevligt!
Dubbelmarinerad fläskfilé, 4 port
600 g fläskfilé
olivolja
Marinad 1:
2 st pressade vitlöksklyftor
0,5 dl vatten
1 dl vitt vin
0,5 dl olivolja
2 tsk torkad timjan
Marinad 2:
1 st röd chilifrukt
1 st vitlöksklyfta
1,5 msk kinesisk soja
1,5 msk balsamvinäger
0,75 dl olivolja
1 dl hackad persilja
salt
peppar
Blanda vitlök, vatten, vin, olja och timjan till marinad 1. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Marinera några timmar i kylen, men helst över natten. Vänd några gånger under tiden. Ta upp och torka av köttet. Släng marinaden.
Bryn köttet i olivolja. Lägg över i en ugnsfast form. Stick in en termometer i köttets tjockaste del. Efterstek mitt i ugnen tills termometern visar 70 grader.
Kärna ur och hacka chilin. Hacka vitlöken. Blanda chilin, vitlöken, soja, balsamvinäger, olja, persilja till marinad 2. Låt köttet svalna en aning och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Låt marinera i kylen några timmar, men gärna längre. Vänd köttet några gånger under tiden.
Skär upp köttet i tunna skivor vid servering och lägg på ett fat. Om du vill – ringla över marinad eller balsamico 2 och krydda med salt och peppar. Garnera med tex färsk basilika.
Pestoslungad färskpotatissallad, ca 4 port
1 kg färskpotatis
Färsk pesto
1 påse blandsallad
1 knippe sparris
1 finhackad rödlök
Salt, peppar
Skrubba färskpotatisen och koka den i lättsaltat vatten. Dela i mindre delar. Blanda med hemgjord pesto så att det täcker samtliga potatisar. Koka sparris i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Skär i tre delar. Varva sallad, rödlök, potatis och sparris i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
Spröda dumlekakor, 15 st
15 Dumle
Det är även väldigt gott att strössla lite hackade jordnötter och/eller flingsalt ovanpå.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta av pappret från dumlekolorna och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda kolorna 5 minuter. Låt svalna. Förvara kallt.
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Senaste kommentarer