Enkel lunchlösning

Enkel lunchlösning
Enkel lunchlösning

Jag vill passa på att påminna om ugnsomeletten a la Ebba von Sydow vi lagade till och åt flera gånger i somras, en sådan fantastisk enkel lunchlösning. Fungerar självklart lika bra till brunch eller lättare middag. Idag hamnade den åter på menyn hemma hos oss och åts med mycket god aptit. Så otroligt fräscht och gott!

Omeletten är perfekt att laga till när man snabbt och enkelt vill ha något nyttigt och gott i magen. Också perfekt att ta till när man har rester liggandes i kylen som man inte vill ska gå till spillo. Idag la jag till kokt mandelpotatis, kassler och soltorkade tomater som fanns över i kylen till grundreceptet. Perfekta kombon! Enligt Ebbas pappa kan man skippa osten för ett riktigt nyttigt alternativ.

Systrarna von Sydows ugnsomelett
Systrarna von Sydows ugnsomelett

Jag använder lättmjölk då det är vad som finns hemma i vår kyl. Om ni också använder det, vilket fungerar utmärkt, vill jag bara lyfta ett varningens finger. Omeletten blir något rinnig och behöver stå till sig en extra stund men smaken blir det inget fel på!

Laga, ät och njut!

Systrarna von Sydows ugnsomelett, ca 4 port

2-3 msk olivolja
ca 10 cocktailtomater
1/2 hackad rödlök
6 ägg
4 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
400 g hackad spenat
100 g fetaost eller chevre
Salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Häll olivoljan i en ugnsform, ca 25 cm i diameter och smörj den. Halvera tomaterna och sprid ut i formen med snittytan uppåt. Lägg även i lökhacket i formen. Låt stå i ugnen 10-15 minuter. Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och riven ost. Salta och peppra. Tina spenaten om du använder fryst. Ta ut formen ur ugnen och sprid ut spenaten över lök och tomater. Smula över fetaosten eller chevre och häll därefter på äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills omeletten har fått färg och är genomgräddad.

Servera med sallad.

Ebbas tips på hur omeletten kan varieras:

  • Blandad svamp, gul lök och zucchini
  • Sparris i småbitar och kallrökt skinka
  • Tomater, rödlök och chorizo i småbitar
  • Sötpotatis eller färskpotatis i tärningar, lök, färsk bladspenat eller ruccola

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Wifeey skriver:

    Men detta måste jag pröva någon gång, ser sååå got ut 😀
    Tack för tipset

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *