Förberedelser inför påsk

Nästa vecka är det påsk. Tiden går för snabbt ibland. Man hinner inte med allt man måste och skulle vilja göra. Själv jobbar jag in i det sista. Har halvdag på skärtorsdag. Vi ska ha både lunch- och middagsgäster under påskdagarna. En hel del kan göras i förväg. Jag har därför bestämt mig för att påbörja mina förberedelser inför påsk redan nu.

Jag tar alla genvägar jag kan. Min Crock Pot underlättar en hel del. Maten sköter sig själv i den och resultatet blir många gånger bättre än vid ”traditionell tillagning”.

Blanda smet och forma till bollar.

Blanda smet och forma till bollar.

Smörj botten på grytan och lägg ner köttbullarna.

Smörj botten på grytan och lägg ner köttbullarna.

Färdigt resultat efter 4 timmar låg.

Färdigt resultat efter 4 timmar låg.

Frys in och stek på innan servering.

Frys in och stek på innan servering.

På påsklunchen kommer vi duka upp en klassisk påskbuffé. Ett givet inslag är hemgjorda köttbullar. Det slår det mesta och går alltid hem. Här fick min Crock Pot göra jobbet. Dagen till ära använde jag min nya köttbulletång. Med den får man perfekt runda köttbullar utan tidskrävande rullning och kletiga fingrar. Bara att doppa i vatten då och då. Jag penslade köttbullarna med soja på slutet för att få fin färg. Perfekt resultat! Härliga saftiga köttbullar med mycket smak.

Dela en hel laxfilé med skinn i halvor.

Dela en hel laxfilé med skinn i halvor.

Gnid in en salt- och sockerblandning.

Gnid in en salt- och sockerblandning.

Häll på massor av dill och citronsaft.

Häll på massor av dill och citronsaft.

Lägg i dubbla plastpåsar och stoppa in i kylen. Vänd då och då.

Lägg i dubbla plastpåsar och stoppa in i kylen. Vänd då och då.

Gravad lax är ett måste för mig. Hemgjord är bäst! Enda nackdelen är att jag inte får till lika fina, tunna skivor som butiksköpt men det kan vara värt då man vinner i smak.

Färdiggjord pajdeg, håller i månader i frysen.

Färdiggjord pajdeg, håller i månader i frysen.

Självklart ska en västerbottenpaj trona på buffébordet. Det recept jag använder mig av har följt mig i alla år och med det skapar man mirakel. Ett oerhört frasigt och gott skal fyllt med underbar smakrik och krämig ostfyllning. Servera gärna med gräddfil, löjrom, klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. Det man kan förbereda är själva pajskalet. Det håller i frysen flera månader. Fyllningen blandar jag ihop dagen innan och gräddar gör man självklart samma dag.

Mer förberedelser kommer göras allt efter som men det här känns som en bra början.

Hemrullade köttbullar, korv och sill

Påskkryddade köttbullar i Crock-Pot, 4 port

800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk ketchup
1 tsk stark senap
1 msk hackad färsk persilja
1 msk hackad färsk mejram
salt och peppar efter smak
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Man ska inte låta ströbrödet svälla i mjölken utan allt ska bara blandas samman. Rulla köttbullar i önskad storlek. Smörj botten på Crock-Pot. Lägg ner köttbullarna. Låt gå på låg effekt 4 timmar. Sila bort vätskan. Häll ut eller används som bas i en brun- eller gräddsås.

Gravad lax, sallad, hovmästarsås

Gravad lax

400 g laxfilé
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron

Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn. Vänd under tiden.

Härligt god västerbottenpaj

Härligt god västerbottenpaj

Västerbottenpaj

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr

Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *