Förberedelser inför påsk
Nästa vecka är det påsk. Tiden går för snabbt ibland. Man hinner inte med allt man måste och skulle vilja göra. Själv jobbar jag in i det sista. Har halvdag på skärtorsdag. Vi ska ha både lunch- och middagsgäster under påskdagarna. En hel del kan göras i förväg. Jag har därför bestämt mig för att påbörja mina förberedelser inför påsk redan nu.
Jag tar alla genvägar jag kan. Min Crock Pot underlättar en hel del. Maten sköter sig själv i den och resultatet blir många gånger bättre än vid ”traditionell tillagning”.
På påsklunchen kommer vi duka upp en klassisk påskbuffé. Ett givet inslag är hemgjorda köttbullar. Det slår det mesta och går alltid hem. Här fick min Crock Pot göra jobbet. Dagen till ära använde jag min nya köttbulletång. Med den får man perfekt runda köttbullar utan tidskrävande rullning och kletiga fingrar. Bara att doppa i vatten då och då. Jag penslade köttbullarna med soja på slutet för att få fin färg. Perfekt resultat! Härliga saftiga köttbullar med mycket smak.
Gravad lax är ett måste för mig. Hemgjord är bäst! Enda nackdelen är att jag inte får till lika fina, tunna skivor som butiksköpt men det kan vara värt då man vinner i smak.
Självklart ska en västerbottenpaj trona på buffébordet. Det recept jag använder mig av har följt mig i alla år och med det skapar man mirakel. Ett oerhört frasigt och gott skal fyllt med underbar smakrik och krämig ostfyllning. Servera gärna med gräddfil, löjrom, klippt gräslök och mycket finhackad rödlök. Det man kan förbereda är själva pajskalet. Det håller i frysen flera månader. Fyllningen blandar jag ihop dagen innan och gräddar gör man självklart samma dag.
Mer förberedelser kommer göras allt efter som men det här känns som en bra början.
Påskkryddade köttbullar i Crock-Pot, 4 port
800 g köttfärs
4 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk ketchup
1 tsk stark senap
1 msk hackad färsk persilja
1 msk hackad färsk mejram
salt och peppar efter smak
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Man ska inte låta ströbrödet svälla i mjölken utan allt ska bara blandas samman. Rulla köttbullar i önskad storlek. Smörj botten på Crock-Pot. Lägg ner köttbullarna. Låt gå på låg effekt 4 timmar. Sila bort vätskan. Häll ut eller används som bas i en brun- eller gräddsås.
Gravad lax
400 g laxfilé
0.5 dl socker
0.5 dl salt
Dill
Citron
Blanda salt och socker. Gnid in laxen med blandningen. Häll på massor av dill och citronsaft. Låt stå inplastad i minst 2 dygn. Vänd under tiden.
Västerbottenpaj
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
2,5 dl (150 gr) riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt och pepapr
Sätt ugnen på 200°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform. Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20-30 minuter tills pajen stelnat. Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten (den står till sig när den svalnar).
Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.
Senaste kommentarer