Four hands menu

Four hands menu

Four hands menu

Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest framgångsrika och tongivande kockar. Han driver idag restaurang Ekstedt med en stjärna i Guide Michelin, vincaféet Tyge & Sessil samt det senaste tillskottet Hillenberg. Han driver också Gamla Riksarkivets julbord på Riddarholmen. Han har gett ut ett stort antal böcker och kokböcker varav de flesta jag har recenserat här på bloggen. Han blev känd för hela Sverige som Mat-Niklas i tv-programmet Mat i SVT. Sedan dess har han medverkar i en rad tv-program som Niklas Mat, New Scandinavian Cooking, En bit av Norden, Vår restaurang, etc. Nu är han aktuell med en ny tv-serie som ska bli minst lika stor som Chef’s Table, Viaplays originalserie Four Hands Menu.

Tre av programseriens stjärnkockar!

Tre av programseriens stjärnkockar!

Four Hands Menu är en dokumentärserie där Niklas själv står i fokus. Både som upphovsman, producent och medverkande. En sk four hands menu är ett existerande begrepp i kockvärlden. Det är fyra händer och en meny där oväntade idéer och spännande samtal ofta uppstår. I sex avsnitt får tittarna följa med till olika platser i världen och uppleva sällsynta möten mellan två originella toppkockar med olika bakgrund. Tillsammans ska de utforma och laga en kreativ middag utan förutbestämda recept, ingredienser eller regler. Kockarna som Niklas möter i programmen är David Chang, Poul Andrias Ziska, Esben Holmboe-Bang, Magnus Nilsson, Gabrielle Hamilton och Margarita Fores. 

Niklas son Vinston hjälper till att hälla på hummerredutkion.

Niklas son Vinston hjälper till att hälla på hummerredutkion.

Charmtrollet John vill bli uppfinnare när han blir stor. Inte kock!

Charmtrollet John vill bli uppfinnare när han blir stor. Inte kock!

Igår var jag på det efterlängtade lanseringseventet för den nya serien. Eventet höll till i det mycket vackra Gamla Riksarkivet. Älskar den byggnaden! Där fick vi se det första avsnittet och även uppleva maten och dofterna från serien. Niklas Ekstedt och ytterligare tre av seriens medverkande kockar fanns på plats, Esben Holmboe Bang från Maeemo i Oslo – Nordens första krog att få Michelinguidens högsta utmärkelse – Lennox Hastie från Australien och Frankrikes nya stjärnskott Adeline Grattard. Tillsammans bjöd de på fantastiska rätter från deras unika möten runtom i världen.

Vaktelklubba 'surf n turf' m hummerreduktion puffat ris och friterat torskskinn

Vaktelklubba ’surf n turf’ m hummerreduktion puffat ris och friterat torskskinn

Tunnbrödsstrut med souvas, pepparrotscreme, friterad pepparrot o löjrom

Tunnbrödsstrut med souvas, pepparrotscreme, friterad pepparrot o löjrom

Rostad brysselkål, getostkräm, picklad jalapeno och torrostad bovete

Rostad brysselkål, getostkräm, picklad jalapeno och torrostad bovete

Gazpacho på gul tomat, mango, kokosvatten och havtorn

Gazpacho på gul tomat, mango, kokosvatten och havtorn

Glasbakad hälleflundra med parmesanostkräm

Glasbakad hälleflundra med parmesanostkräm

Jordärtsskockschips med fårostcreme, rökt fiskrom o gräslök

Jordärtsskockschips med fårostcreme, rökt fiskrom o gräslök

Vi bjöds på Rostad brysselkål, getostkräm, picklad jalapeno och torrostad bovete, Glasbakad hälleflundra med parmesanostkräm, Vaktelklubba ’surf n turf’ m hummerreduktion puffat ris och friterat torskskinn, Tunnbrödsstrut med souvas, pepparrotscreme, friterad pepparrot o löjrom, Jordärtsskockschips med fårostcreme, rökt fiskrom o gräslök och sist men inte minst Gazpacho på gul tomat, mango, kokosvatten och havtorn. Passande viner till alla rätter. Alltså, det var så fantastiskt gott! Min favorit var tunnbrödsstruten och vakteln, om jag nu måste välja något.

En internationell dokumentärserie där Niklas själv står i fokus.

Vad gäller första avsnittet i serien Four Hands Menu är jag helt såld. En riktig feelgood-serie jag kommer sitta klistrad vid. Snyggt visuellt, fantastiska platser, spännande samtal och möten och galet lockande mat! Man vill bara ha mer! Min son 11 år som var med och som älskar tv-program som Kockarnas kamp, Sveriges mästerkock, Sveriges yngsta mästerkock, Hela Sverige bakar etc var inte ett dugg imponerad. Snarare uttråkad. Men definitivt ett program för oss som älskar spännande möten och god mat!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *