Framtidens köttbulle rullar in

Vad innebär Leva Sunt för dig? Leva Sunt innebär för mig att äta rätt och vara uppmärksam på den egna kroppen och välbefinnandet. Vad äta rätt innebär är individuellt och jag utgår ifrån det som just jag mår bra av och jag tycker om. Att Leva Sunt innebär för mig också att bidra till ett mer hållbart konsumtionssamhälle. Vi har bara en jord och den ska vi vara rädda om.

Kommer ni ihåg att jag berättade om Felix Smart Mat på bloggen för ett halvår sedan? Felix smart mat har utvecklas i samarbete med forskare och nutritionsexperter. Den smarta maten ska ha hälsosamma mervärden och vara skonsamma mot klimatet. Det ska vara produkter med långsamma kolhydrater, fullvärdigt protein och bra fettsyrasammansättning. Sortimentet består av kalkonbiff, nötfärsbiff, hirsnuggets och hirsbiffar. Senaste lanseringen i serien är en kycklingköttbulle som jag har fått möjlighet att testa.

Klimatsmarta kycklingköttbullar, sås och potatis

Kycklingköttbullen är gjord på svenskt kycklingkött, innehåller mer protein än många vanliga köttbullar på marknaden, hela korn med långsamma kolhydrater och är rik på omättat fett. Den är dessutom klimatsmart. Köttbullen har dels en lägre kötthalt än andra köttbullar. Dels har man valt att använda kött från fågel i köttbullen, eftersom det är betydligt bättre för klimatet än nötkött. Ett kilo nötkött bildar ungefär 15-25 kilo växthusgaser, vilket är ungefär tio gånger så mycket som ett kilo kyckling (Källa: Livsmedelverkets miljösmarta matval 2009).

En näringsrik och väl sammansatt måltid

Jag serverade mina köttbullar med kokt potatis och en sås gjord på soltorkade tomater. Barnen och jag var stormförtjusta i köttbullarna. Jättegoda! Mattias var väldigt skeptisk. Han åt inte så många, tyckte de var okej men att smaken var lite trist. Tur att smaken är som baken! Såsen var to-die-for och passade kanoners till bullarna.

Tomatsås, 10 port

50 g soltorkade tomater
50 g purjolök
50 g lök
50 g morot
50 g persiljerot
1,5 dl kaffegrädde
7 dl vatten

Skär persiljerot, purjolök, gul lök och morot i grova bitar. Fräs i en gryta tillsammans med soltorkade tomater och lite rapsolja tills allt är gyllenbrunt, tillsätt vatten så det täcker
grönsakerna. Koka grönsakerna tills de är mjuka och mixa sedan allt till en mustig tomatsås. Tillsätt kaffegrädde, smaka av med salt och peppar och red av med maizena om så önskas.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *