Funkiga Sportboller
Ni är många som har skrivit och bett mig om receptet på de Funkiga Sportboller jag visade upp på Instagram. Det förstår jag, de är verkligen helt fantastiskt goda! Mjuka, fluffiga, välsmakande frallor med friskt inslag av morot och äpple. Namnet på frallorna är egentligen Sportboller men jag kallar de Funkiga Sportboller eftersom jag hittade receptet hos den norska träningsprofilen Funkygine.
Receptet skapades i samband med Skid-VM i Oslo 2011 och kallas därför Sportbollar. Bollen är halvgrov, ger massor av energi och smaker gott av havre, morot och äpple. ”Et must try! Seriøst! Så sjukt digge og smakfulle! Og helt perfekte til vinterferieutflukter.”
Funkiga Sportboller, ca 24 st
100 g smör
5 dl mjölk eller vatten
1 paket färsk jäst
1 kg vetemjöl
200 g havremjöl
75 g havregryn
35 g havrekli
150 g socker
2 tsk salt
2 tsk mald kardemumma
200 g riven morot
150 g äppelmos utan tillsatt socker
1 ägg till pensling
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och ha i mjölken/vattnet. Rör ut jästen med den ljumna blandningen. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt riven morot och äppelmos. Häll ned detta i bunken. Kör degen på låg hastighet tills den är smidig. Baka ut degen på en gång. Dela den i 24 lika stora delar och forma dessa till fina, runda bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg plast över plåten med bollarna och sedan en kökshandduk över detta. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1,5-2 timmar i rumstemperatur. Pensla bollarna med ägg när de har jäst färdigt. Grädda bollarna mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter tills de är gyllene och fina. Låt svalna på galler.
Senaste kommentarer