Glutenfritt
Jag lyssnar på många olika poddar. En av mina favoriter är Kropp & Själ i P1. I senaste programmet fick jag lära mig att det har blivit allt vanligare att inte tåla gluten. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder och sjukdomen upptäcks i allt högre åldrar, inte bara bland barn som tidigare var vanligt. Ungefär hälften av alla svenskar har genetiska förutsättningar för glutenintolerans, celikali, och risken att utveckla sjukdomen finns hela livet.
Förutom att fler är glutenintoleranta är det många som försöker utesluta gluten av hälsoskäl. Många känner att de mår bättre av att utesluta gluten ur kosten. Idag finns många bra alternativ på marknaden, som olika mjölsorter och färdiga produkter att köpa.
Själv är jag varken glutenintolerant eller utesluter gluten ur kosten. Men ibland är det kul och gott att variera sig. För ett tag sedan fick jag chansen att bland annat testa en glutenfri granola från Alara, Scottish oats granola (100% ekologisk och glutenfri). Scottish oats granola innehåller havre och bovete med frön, mandel och lite torkad frukt. Lagom sötma, perfekt krisp, god och fräsch smak. Jag blev stormförtjust!
När man hittar en ny favorit räcker inte en provpåse långt. Självklart ville jag ha granolan i fullsize så att jag kan njuta fler gånger. Vill du också köpa och testa Alaras produkter finns de att köpa på Svensk Hälsokost.
Senaste kommentarer