God start på det nya året
Jag brukar alltid plocka på mig olika receptsamlingar som finns i de butiker där jag handlar. I veckan besökte jag Hemköp och där tog jag deras senaste receptsamling ”Hemlagat – En god start på det nya året”. För en gångs skull fanns det flera recept som jag ska pröva att laga till. Ett har jag redan testat och gjort min egen modifierade variant av, dvs hallondrömsmoothie.
En av veckans middagar kom också från denna receptsamling och heter Apelsin- och rosmarinkyckling. Eftersom vi redan ätit ugnsbakade rotfrukter till middag i veckan en gång serverade jag ris till istället. Men själva kycklingreceptet är från samlingen. Jag böt dock ut grädden mot mjölk och minskade mängden mjölk till 1,5 dl. Såsen mixade jag innan servering för att få den slät och fin.
Kycklingen blev otroligt mör, smakrik och god. Såsen lika god den med en härlig touch av apelsin och rosmarin. Mycket fräscht och en rätt jag med säkerhet kommer att laga till igen!
Apelsin- och rosmarinkyckling, 4 port
1 stor kyckling
3 apelsiner
½ kruka rosmarin
1 klyfta vitlök, pressad
3 msk soja
4 msk rapsolja
3 dl matlagningsgrädde
Tvätta apelsinerna och riv det yttersta av skalet. Finhacka rosmarin. Spara lite apelsinskal och rosmarin till garnering. Dela kycklingen genom att klippa eller skära upp ryggbenet. Platta ut kycklingen med handen. Salta och peppra kycklingen och gnid in med rosmarin och apelsinskal.
Blanda ihop pressad apelsinsaft, vitlök, soja och rapsolja. Pensla kycklingen med lite av blandningen. Häll resten i formen runt kycklingen. Stek i ugn på 225° i 10 minuter. Häll sedan över grädden, sänk värmen till 175° och stek ytterligare 35 minuter.
Klyfta rotfrukterna i ungefär lika stora bitar och toppa med rapsolja. Rosta dem i ugn i 30 minuter.
Stycka kycklingen och strö över rosmarin och apelsinskal.
Senaste kommentarer