Frasigt knäckebröd

Frasigt knäckebröd
Frasigt knäckebröd

Knäckebröd är ett mycket klassiskt bröd för Sverige. Nästan alla har det hemma, men bara några få bakar sitt eget knäckebröd. Jag älskar att baka bröd. För det mesta bakar jag samma sak, tex naan-bröd till indiska grytor samt källarfranskor till lördagsfrukosten. Jag har bakat olika varianter av fröknäcke men har aldrig bakat ”riktigt” knäckebröd. Nu tänkte jag att det är dags att vi tillsammans ändrar på den saken. Kavla upp armarna och testa receptet på Frasigt knäckebröd med smak av anis och fänkål. Passar perfekt till såväl påsk som midsommar och varför inte även kronan på juvelen, självaste julafton.

Otroligt vackert och extra gott med topping av solrosfrö, psylliumfrö och flingsalt.
Otroligt vackert och extra gott med topping av solrosfrö, psylliumfrö och flingsalt.

Lätt att baka och gudagott att äta. Gick som smör i solskenet! Klassade ut både rostbröd och tunnbröd på påskbuffén!

Tunt och frasigt. Inte alls svårt att få till!
Tunt och frasigt. Inte alls svårt att få till!

Receptet kommer ursprungligen från Recept.se men fick anpassas efter vad som fanns hemma i mitt skafferi. I det här fallet byttes rågmjölet ut mot fullkorn grahamsmjöl och linfrö mot psylliumfrö. Mängderna av solfrosfrö, psylliumfrö och salt var jag inte heller så noga med. Strösslade lite av varje över varje brödskiva så att det skulle se lite snyggt ut (och smaka extra gott).

Kryddknäcket passar perfekt såväl till påsk som till midsommar och till jul.
Kryddknäcket passar perfekt såväl till påsk som till midsommar och till jul.

Frasigt knäckebröd, 12 st

15 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk neutral olja
1 tsk salt
2 tsk mortlade fänkålsfrön
2 tsk mortlade anisfrön
3½ dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl solrosfrö
1 dl linfrön
1 msk flingsalt

Smula ner jästen i degbunken. Häll över det kalla vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja och salt och rör om. Blanda ner nymortlad fänkål och anis samt allt mjöl och rör om i några minuter. Degen ska vara slät, fast och kompakt. Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme. Sätt ugnen på 225°, varmluftsugn. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela i 12 lika stora bitar. Kavla ut varje bit i ca 16×16 cm och placera på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla knäckebröden med lite vatten. Strö över solrosfrön och linfrön, använd kaveln och tryck ner dem i degen. Strö lite flingsalt över. Grädda i mitten av ugnen tills de får fin färg och känns frasiga, 10–12 minuter. Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *