Hållbart matmode
I morse var jag inbjuden av Alpro (som erbjuder oss konsumenter växtbaserade drycker, yoghurtvarianter och matlagningsprodukter) på ett frukostseminarium med fokus på hållbart mode och växtbaserade mattrender. Eventet hölls på Ljusgården på Berns. Ett fantastiskt ljust och luftigt rum fyllt med vackra färska blommor, utsmyckningar och lugn musik. Vilken atmosfär!
Frukosten vi bjöds på var nog den bästa ever. Samtliga Alpros nyheter inför våren/sommaren, färska bär, nötter, färsk frukt, bröd, pålägg, grönsaker, te och kaffe. My god, vad jag frossade! Mild & Creamy citron/lime var helt magisk. Krämig och smakrik. Kokosdrycken hade en mild och väldigt god smak av kokos och passar perfekt i en exotisk smoothie, havredrycken kommer passa perfekt till min morgongröt och risdrycken med en lite mildare och mer neutral smak som kommer funka till det mesta! De smakar inte bara gott, de gör även gott för miljön.
Intresset för hälsa och nyttig mat växer. Vi bör äta mer frukt och grönt, både för hälsans och miljöns skull. 2014 har förutspåtts av många att komma bli grönsakernas år.
Det inre välbefinnandet hänger också ihop med det yttre välbefinnandet. Konsumenters intresse och engagemang för mode som är mer skonsamt för miljön växer, samtidigt som utbudet av hållbara modealternativ tilltar. Bara att gå in på tex Lindex och Kapp-Ahl så har det ekologiska utbudet av kläder blivit både större och billigare än för bara något år sedan.
Hanna Möller, produktchef på Alpro i Sverige berättade om varför hon och Alpro tror att 2014 blir ett växtbaserat år. Några av trenderna hon presenterade var att hälsosam och bra mat blir en del av den sociala identiteten, vi går från närodlat till hemodlat och nya dieter som VB6 (man äter veganskt före kl 18).
Vi fick även veta hur vi klär oss hållbart i sommar. Adrienne Cullin, grundare och initiativtagare till Other sides of fashion samt bloggen Sustainable & Style berättade om hållbara trender 2014 och visade även upp fyra snygga och hållbara outfits i olika prislägen för den som vill investera i något mer hållbart till sommaren. Jag blev mycket förtjust i klänningen från Äkta Design, en klassisk och tidlös klänning som är tänkt att ärvas från generation till generation. Några av trenderna Adrienne nämnde var att tvätta plaggen i lägre temperatur och skippa torktumling, sälja och köpa begagnat och ta bättre hand om de plagg vi redan har.
Sist men inte minst fick vi lyssna på den fantastiske bloggaren, kokboksförfattaren och chefredaktören (för den helvegetariska tidningen VEGO) Mattias Kristiansson. Vilket engagemang och vilket kroppsspråk han har. Han är så övertygande att han skulle kunna få vilken köttälskare som helst att gå mer åt det veganska hållet. Han bjöd på sin tolkning av sommarens hållbara modetrender genom att servera oss fyra delikata växtbaserade ”amuse bouches”. Sååå fint och sååå gott!
Tack Alpro för frukost och inspiration!
Senaste kommentarer