Enkla trädgården
Visst vore det skönt med en trädgård som sköter sig själv?! Ligga i hängmattan och spana ut på sin helt perfekta, vackra och blomstrande trädgård utan att behöva lyfta ett finger! Min trädgård sköter i princip sig själv men det beror mest på att vi varken har haft tid eller ork att engagera oss i utsmyckning och plantering (sedan har vi dessutom massa rådjur och harar som huserar på tomten titt som tätt). Inte heller har vi tillräcklig kunskap om trädgårdsskötsel. Saker som att klippa gräsmattan, rensa ogräs och vattna måste vi dock.
Men går det att anlägga en skötselfri trädgård? Utmaningen antogs av trädgårdsmästaren Bosse Rappne som ute på Slottsträdgården Ulriksdal tillsammans med ett team av arkitekter och trädgårdsmästare, under våren med hjälp av den senaste tekniken skapat en underhållsfri trädgård. Idag var jag på pressträffen där det i princip färdiga projektet, kallat Enkla Trädgården, presenterades.
Det har anlagts gångar och planterats häckar som kräver minimalt med underhåll. Det är installerat ett automatiskt bevattningssystem från Gardena. Gräset klipps av en robotgräsklippare från Husqvarna. Bosse själv har byggt ett utekök som bjuder in till gemensam matlagning ute istället för att som så ofta kvinnorna är inne och lagar mat/tillbehör till middagen medan männen grillar. Självklart finns det även belysning för mysiga kvällar. Bosse bevisade alltså, ja det är möjligt att anlägga en trädgård med hög mysfaktor som nära nog sköter sig själv.
Jag blev helt såld på robotgräsklipparen. En sådan måste vi genast investera i! En rolig pryl för oss pryltokiga men framför allt praktiskt, skönt och smart. Om några år kommer nog varenda kotte ha en sådan. Lika bra att ligga steget före (maken var inte så svårövertalad, haha – pryltokigare karl får man leta efter)!
Förutom inspiration och tips bjöds vi på fantastisk vegetarisk lunch, mycket var dessutom ekologiskt producerat. När vi kom fick vi en jättegod och läskande äppelmust tillsammans med riktigt goda snittar och crostini med olika röror på toppen.
Själva lunchen var sedan en fantastisk buffë som jag tog av flera gånger. Till dessert blev det ostbricka och amarettokakor. Alltså, MUMS! Vegetarisk mat både smakar och gör gott! Mera av den varan!!!
Dags att starta nytt projekt hemma?
Senaste kommentarer