Helstekt kyckling med äpple och timjan

Helstekt kyckling med äpple och timjan

Helstekt kyckling med äpple och timjan

Jag skrev häromdagen och recenserade min absoluta favoritkokbok just nu – Ny vardagsmat. Jag hade redan då bestämt mig att första receptet jag skulle testa var helstekt kyckling med äpple och timjan. Som jag längtat efter att få laga recepten i boken! Och nu var det alltså dags för detta inspirerande kycklingrecept. 1 1/2 timme i ugnen låter som lång tid men själva tillagningstiden är försumbar. Bara man tar tiden i ugn i beaktande innan man sätter igång!

Pressa citronsaft över kycklingen, fyll sedan kycklingen med den urpressade citronen, timjan och hela vitlöksflyftor. Ringla över olivolja och salta och peppral

Pressa citronsaft över kycklingen, fyll sedan kycklingen med den urpressade citronen, timjan och hela vitlöksflyftor. Ringla över olivolja och salta och peppral

Gör en lök- och äppelkompott.

Gör en lök- och äppelkompott.

Lägg kompotten runt kycklingen och ugnsbaka i 1 1/2 timme.

Lägg kompotten runt kycklingen och ugnsbaka i 1 1/2 timme.

En rätt med fräscha smaker och härliga färger! Citron, timjan, rosmarin, rödlök, vitlök och syrligt äpple – ja ni hör, vad kan gå fel! Saftig mör kyckling som fått långlagas i ugn. En härlig sås som fått smak av alla ingående kryddor och ingredienser och spetsats med en klick smör. Slurp! Det var verkligen fantastiskt gott, både kyckling, kompott, vitlöksklyftor och den goda skyn. Till nästa gång ska jag göra mer kompott och ha i fler hela vitlökar.

Som tillbehör serverade vi varken bröd eller ugnsbakade potatisar eller rotsaker utan bulgur. Den kokta bulgurn var rester efter en tidigare middag. Om övriga rätter i boken blir lika lyckade och goda som denna har jag och familjen mycket gott att se fram emot.

Spring iväg och köp boken ni också om ni vill ha tips, inspiration och recept på god, lättlagad vardagsmat med twist!

Kycklingen är färdig att huggas in på!

Kycklingen är färdig att huggas in på!

Det här receptet kom till av en lycklig slump när en kompis behövde receptinspiration och skulle laga kyckling i ugnen och ville kombinera med några syrliga äpplen. Ofta är det de spontana improvisationerna som blir bäst.

Helstekt kyckling med äpple och timjan, 4 port

1 färsk kyckling
Pressad saft av 1/2 citron
2 vitlöksklyftor
1-2 msk grovhackad timjan
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar
2 rödlökar
2 syrliga äpplen, gärna svenska
1 msk olivolja
1 msk finhackad timjan
1 tsk finhackad rosmarin
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
2 msk rödvinsvinäger
1 msk flytande honung
2 msk smör

Till servering bröd och en god sallad alternativt ugnsbakad potatis eller rotfrukter

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen i en mindre ugnsform. Pressa citronsaften över kycklignen. Lägg hela vitlöksklyftor med skal i magen av kycklingen. Lägg även in grovhackad timjan tillsammans med den urpressade citronen. Ringla över olivolja, salt och peppar.

Skala rödlöken och kärna ur äpplena. Skär båda i klyftor. Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken. Låt den svettas i några minuter och tillsätt äpplena. Fräs ett par minuter till och krydda med timjan och rosmarin samt salt och peppar. Häll på vin, fond och vinäger. Låt allt få ett uppkok. Häll lök- och äppelblandningen runtom kycklingen i ugnsformen. Ställ in formen mitt i ugnen och baka i ca 1 1/2 timme tills kycklingen är mör och lätt släpper från benet. Lägg kycklingen, lök och äpple åt sidan och håll det varmt. Häll den goda stekskyn i en kastrull och låt den få ett uppkok. Är det mycket vätska kan du koka ner den något så att den blir tjock och koncentrerad i smaken. Tillsätt honung och blanka av såsen med smör. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera med bröd och en god sallad, ugnsbakad potatis eller rotfrukter är också gott att servera till kycklingen.

Kyckling som blir över använder jag i soppa eller fyller en paj eller lunchmackan med tillsammans med goda grönsaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *