Fläsklägg och rotmos i Crock Pot Express
Åh, vad jag älskar min Crock Pot Express. Riktigt bra komplement till min vanliga Crock Pot när man vill laga till något gott men har begränsat med tid. Idag gjorde jag Fläsklägg och rotmos i Crock Pot Express. Det tog ca 50 minuter mot 8 timmar på slow i Crock Pot. Självklart använde jag mig av det godaste receptet på fläsklägg som finns. Mitt vinnande fläsklägg såklart! Inte bara min och familjens favorit, utan även många av er som följer mig har denna rätt som favorit.
Fläsklägg är verkligen otroligt gott. För att få till det perfekta köttet krävs det som sagt lång tillagningstid men med tryckkokaren går det i ett nafs. Efter 50 minuter har man verkligen det perfekta fläsklägget men med samma goda, möra och smakrika resultat.
Rotsakerna valde jag att koka separat i kastrull. Detta eftersom köttet har längre tillagningstid och jag vill ha spänst i moset. Nästa gång ska jag dock tillaga rotsakerna efteråt i expressen. Det har jag läst ska gå riktigt bra.
Den här rätten är bara för god för att inte lagas till. Ni som gillar traditionell svensk husmanskost med en liten twist kommer njuta så det står härliga till!
Fläsklägg, 4 port
2 kg rimmat fläsklägg med ben och svål
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
2 msk matolja
1 apelsin
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk rökt paprikakrydda
1 msk paprikakrydda
1 tsk cayennepeppar
2 msk rökig bbq-sås på flaska
2 gula lökar
3 lagerblad
1-2 dl gott rött vin
Skär skåror i svålen på fläskläggen. Gör en kryddblandning på honung, rödvinsvinäger, olja, saft och skal från en apelsin, rivna vitlöksklyftor, timjan, paprikakryddor, cayennepeppar och bbq-sås. Skär löken.
Lägg fläskläggen i tryckkokaren. Häll på vatten så att läggen nästan täcks. Ställ på Brown/saute. Låt koka upp och skumma av, ca 5-10 minuter. Häll ut kokvattnet men spara 1-2 dl för mer sås/sky. Gnid in läggen med kryddblandningen. Lägg på löken, lagerblad, häll över vinet och ev det sparade kokvattnet. Sätt på locket. Ställ in på Meat/stew 50 minuter. Lyft upp läggen med en hålslev. Spara all sky till sås och rotmoset. Ta bort fett och svål och skär bort köttet från benen.
Skär upp skivor och lägg på uppläggningsfat. Skeda upp den fantastiska skyn som bildats och servera till köttet tillsammans med rotmos och grönsaker. Skyn kan också blandas med grädde för en mer matig sås.
Rotmos, 4 port
1 stor kålrot
2 morötter
6 medelstora potatisar
5 dl vatten eller grönsaksbuljong (tärning + vatten)
salt
5 vitpepparkorn och kryddpepparkorn
1 1/2 msk smör eller margarin
salt
svartpeppar
Skala kålrot, morot och potatis och skär alltsammans i bitar. Koka upp vatten eller buljong, salt och pepparkorn. Lägg i kål- och morotsbitarna. Låt koka ca 20 minuter. Lägg i potatisbitarna och låt alltsammans koka mjukt. Häll av vattnet och mosa rotsakerna. Späd med lite av skyn från läggen och lägg i en smörklick. Smaka av med salt och peppar.
Senaste kommentarer