Hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon

Hett fläsklägg.

Hett fläsklägg.

I år medverkar jag i en recepttävling med receptet som bäst passar Cono Surs viner 2015. Jag har valt att skapa ett recept som ska passa till vinet Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Ett rött vin med fruktig doft av fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, grön paprika, färska örter och choklad. Detta vin passar mycket bra till smakrika rätter och med de förutsättningarna skapade jag min underbara rätt – Hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon.

Mitt bidrag i recepttävlingen.

Mitt bidrag i recepttävlingen.

Köttet får en fantastisk smak den krispiga svålen och av alla de goda kryddorna. Självklart får man inte missa att ta vara på lökskyn som bildas. Otroligt smakrik och god! Köttet serveras tillsammans med lökskyn, potataispuré och rårörda lingon. Grönsaker skadar inte!

Fläsklägg, 4 port

1.2 kg rimmat fläsklägg med ben och svål
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
2 msk matolja
1 apelsin
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk rökt paprikakrydda
1 msk paprikakrydda
1 tsk cayennepeppar
2 msk rökig bbq-sås på flaska
2 gula lökar
3 lagerblad
2-3 dl Cabernet Sauvignon Carmenere

Värm ugnen till 180 grader. Skär skåror i svålen på fläskläggen. Gör en kryddblandning på honung, rödvinsvinäger, olja, saft och skal från en apelsin, rivna vitlöksklyftor, timjan, paprikakryddor, cayennepeppar och bbq-sås. Skär löken.

Lägg fläskläggen i en stor ugnssäker gryta. Gnid in kryddblandningen och häll resten över och runt köttet. Lägg den skivade löken runt om köttet. Häll på vinet och lägg i lagerbladen. Stoppa in grytan i den varma ugnen och stek i ugn ca 4 timmar tills köttet är helt mört och svålen krispig. Vänd köttet då och då och häll på mer vin om det behövs.

När köttet nästan faller i sär är det klart. Skär upp skivor och lägg på uppläggningsfat. Skeda upp den fantastiska skyn som bildats och servera till kött och sky tillsammans med potatispuré och rårörda lingon.

Potatispuré, 4-5 port

1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
60 g smör
salt och peppar
tryffelolja

Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.

Rårörda lingon

2 1/2 dl lingon
1 dl socker

Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret löst sig.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. augusti 27, 2015

    […] Leva sunt Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon […]

  2. augusti 28, 2015

    […] Leva sunt Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon […]

  3. september 28, 2015

    […] Landleys kök – Grillar torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör Leva sunt – Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon Lindas matstuga – Krispiga […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *