Hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon
I år medverkar jag i en recepttävling med receptet som bäst passar Cono Surs viner 2015. Jag har valt att skapa ett recept som ska passa till vinet Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Ett rött vin med fruktig doft av fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, grön paprika, färska örter och choklad. Detta vin passar mycket bra till smakrika rätter och med de förutsättningarna skapade jag min underbara rätt – Hett fläsklägg med tryffelpuré och rårörda lingon.
Köttet får en fantastisk smak den krispiga svålen och av alla de goda kryddorna. Självklart får man inte missa att ta vara på lökskyn som bildas. Otroligt smakrik och god! Köttet serveras tillsammans med lökskyn, potataispuré och rårörda lingon. Grönsaker skadar inte!
Fläsklägg, 4 port
1.2 kg rimmat fläsklägg med ben och svål
2 msk flytande honung
2 msk rödvinsvinäger
2 msk matolja
1 apelsin
4 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk rökt paprikakrydda
1 msk paprikakrydda
1 tsk cayennepeppar
2 msk rökig bbq-sås på flaska
2 gula lökar
3 lagerblad
2-3 dl Cabernet Sauvignon Carmenere
Värm ugnen till 180 grader. Skär skåror i svålen på fläskläggen. Gör en kryddblandning på honung, rödvinsvinäger, olja, saft och skal från en apelsin, rivna vitlöksklyftor, timjan, paprikakryddor, cayennepeppar och bbq-sås. Skär löken.
Lägg fläskläggen i en stor ugnssäker gryta. Gnid in kryddblandningen och häll resten över och runt köttet. Lägg den skivade löken runt om köttet. Häll på vinet och lägg i lagerbladen. Stoppa in grytan i den varma ugnen och stek i ugn ca 4 timmar tills köttet är helt mört och svålen krispig. Vänd köttet då och då och häll på mer vin om det behövs.
När köttet nästan faller i sär är det klart. Skär upp skivor och lägg på uppläggningsfat. Skeda upp den fantastiska skyn som bildats och servera till kött och sky tillsammans med potatispuré och rårörda lingon.
Potatispuré, 4-5 port
1 kg mandelpotatis
2 dl mjölk
2 dl grädde
60 g smör
salt och peppar
tryffelolja
Skala och koka mandelpotatisen. Värm mjölk, grädde och smör. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar och några droppar tryffelolja.
Rårörda lingon
2 1/2 dl lingon
1 dl socker
Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret löst sig.
3 svar
[…] Leva sunt Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon […]
[…] Leva sunt Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon […]
[…] Landleys kök – Grillar torskrygg med tryfflad palsternackspuré, fruktsalsa och örtsmör Leva sunt – Hett flasklägg med tryffelpure och rårörda lingon Lindas matstuga – Krispiga […]