Lunch på böljan den blå
Idag blev det lunch på böljan den blå. Vi bjöd med min mamma som alltid ställer upp för oss när vi behöver hjälp med barnen, huspassning etc. Filippa däremot, som den tonåring hon är, valde att stanna hemma. Vädret var kanon. Strålande sol, 16-17 grader i skuggan, men desto varmare i solen. Lunch och dryck förbereddes hemma, packades ner och sedan begav oss ut med båten.
Vi valde att hålla oss i närområdet. Själva båtturen tog inte längre tid än 45-50 minuter. Vi hittade en jättemysig, lugn vik mitt emot vårt lokala bad Görvälnsbadet. Där lade vi oss på svaj och dukade upp maten.
Kvällen före hade jag grillat rostbiff som jag skurit i tunna skivor. Till detta hade vi köpt potatissallad, baguette och fräsch grönsallad. Jag och Mattias drack öl, mamma och Gus drack cola. Supergott! Grillad rostbiff är ju verkligen en höjdare. Så mört, välsmakande och gott! Potatissallad till rostbiff är en riktig 10-poängare. Jag gillar egentligen inte potatissallad, men till rostbiff blir det en helt annan sak. Det här måste vi äta oftare!
Till fika efter maten serverade jag en nyttig äppelkaka som jag bakat samma morgon. Fortfarande lite ljummen och riktigt välsmakande. Det är svårt att förstå att den inte innehåller något socker och knappt något fett. Äpplena kom såklart från vårt eget äppelträd.
Vi njöt av sällskapet och solen ett tag till innan vi styrde kosan hem. Älskar verkligen båtlivet!
Helstekt rostbiff, 6 port
1,2 kg rostbiff eller ryggbiff
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk chiliflakes
1 msk smör
Sätt ugnen på 125 eller 150 grader.
Värm en stekpanna med smör. Krydda köttet med salt, svartpeppar och chiliflakes. Bryn köttet runt om några minuter så att det får färg. Lägg över köttet i en ugnsform. Ställ i nedre delen av ugnen. Helstek rostbiffen i ca 1,5 timmar på 150 grader eller ca 2 timmar på 125 grader. Sätt in en stektermometer i köttet. Ta ut rostbiffen när temperaturen är 60 grader. Då är rostbiffen ljust rosa. Ställ svalt och låt kallna. Skiva rostbiffen så tunt du kan och lägg upp på fat. Servera tex med potatissallad och rostad lök.
Nyttig äppelkaka
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl baksöt
1 tsk vaniljsocker
20 g smör
1 dl lättmjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Smör och ströbröd till formen
2 klyftade och skivade äpplen
Kanel
Smör till pannan
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, baksöt och vaniljsocker vitt och så pösigt du kan. Smält smöret och rör i lättmjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Stek äppelskivorna i lite smör i varm panna. Krydda med kanel efter önskemål och smak. Låt svalna något. Stoppa ned i fint mönster i smeten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på tallrik. Njut gärna ljummen tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
Senaste kommentarer