Höstgryta en underbar försommardag

Vilket väder vi har! Strålande sol och över 20 grader! Underbart! Riktigt grillväder! Helst skulle man vilja grilla varje dag nu. Men vad gör man när man har en bit högrev i frysen som bör lagas till? Visst, det går att förkoka och grilla även högrev men annars är ett sånt kött en klassisk huvudingrediens i grytor. Och man bör variera sig och inte bara grilla vareviga dag.

Kvällens middag blev därför en egen ihopkomponerad gryta, en klassisk ”höstgryta” kan man säga. Jag tog lite blandat efter vad vi hade hemma och la ner i grytan. Det blev en allt-i-ett-gryta. Till grytan serverades kokta och råa grönsaker. Högsta möjliga betyg fick maten av hela familjen. Underbart gott!

Höstgryta på sommarprimörer, 4-5 port

800 g högrev
1 finhackad knipplök
3 pressade vitlöksklyftor
3 skurna primärmorötter
8 skalade och delade potatisar
8 champinjoner, klyftade
1 msk kalvfond
1 msk lökfond
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
5 dl rött vin
1-2 dl grädde
senap efter smak
salt, peppar, timjan, basilika, oregano

Bryn köttet och lägg i en stor gryta. Fräs lök, vitlök och morötter några minuter och ha ner det i grytan. Ner med potatis, tomatpuré, vatten, rödvin, grädde och senap (jag använde Johnnys senap). Krydda efter egen smak. Låt småputtra under lock i ca 2 timmar. Stek upp champinjonerna i smör i stekpanna. Ha ner dessa i grytan och låt koka med några minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.