Höstgryta en underbar försommardag
Vilket väder vi har! Strålande sol och över 20 grader! Underbart! Riktigt grillväder! Helst skulle man vilja grilla varje dag nu. Men vad gör man när man har en bit högrev i frysen som bör lagas till? Visst, det går att förkoka och grilla även högrev men annars är ett sånt kött en klassisk huvudingrediens i grytor. Och man bör variera sig och inte bara grilla vareviga dag.
Kvällens middag blev därför en egen ihopkomponerad gryta, en klassisk ”höstgryta” kan man säga. Jag tog lite blandat efter vad vi hade hemma och la ner i grytan. Det blev en allt-i-ett-gryta. Till grytan serverades kokta och råa grönsaker. Högsta möjliga betyg fick maten av hela familjen. Underbart gott!
Höstgryta på sommarprimörer, 4-5 port
800 g högrev
1 finhackad knipplök
3 pressade vitlöksklyftor
3 skurna primärmorötter
8 skalade och delade potatisar
8 champinjoner, klyftade
1 msk kalvfond
1 msk lökfond
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
5 dl rött vin
1-2 dl grädde
senap efter smak
salt, peppar, timjan, basilika, oregano
Bryn köttet och lägg i en stor gryta. Fräs lök, vitlök och morötter några minuter och ha ner det i grytan. Ner med potatis, tomatpuré, vatten, rödvin, grädde och senap (jag använde Johnnys senap). Krydda efter egen smak. Låt småputtra under lock i ca 2 timmar. Stek upp champinjonerna i smör i stekpanna. Ha ner dessa i grytan och låt koka med några minuter.
Senaste kommentarer