Into the woods

Into the woods

Into the woods.

I helgen gjorde jag en utflykt into the woods. Jag och ett utvalt antal mat- och vinintresserade journalister/social influencers var inbjudna att tillsammans med Wines of Germany lära oss mer om svampar och vilda växter och njuta av läcker, tysk Pinot Noir. Med oss hade vi experten Niki Sjölund och experter från Wines of Germany.

På väg mot hemlig destination.

På väg mot hemlig destination.

Förbjudna skogen.

Förbjudna skogen.

Under Nikis trygga ledning skulle jag fylla min svampkorg.

Under Nikis trygga ledning skulle jag fylla min svampkorg.

Niki Sjölund är född och uppvuxen i Åsele i Västerbotten. Under flera år arbetade han som kock i Stockholm på bland annat de finare krogarna Gro och Ekstedt. Det brinnande intresset för naturens råvaror visade sig var större än intresset för själva matlagningen. Det ledde fram till det egna företaget Neonatur. Neonatur säljer vildplockat, växter, bär, svamp, lav, rötter, blommor och mycket mer från den svenska naturen till olika restauranger i Stockholm. Niki har även skrivit boken Vildplockat – Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen. Syftet med boken är att visa på att det finns så mycket mer intressant att vända blicken mot än telefonernas färgglada skärmar. Skogen är helt enkelt en plats för upptäckter: vilka växter finns där, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de för egenskaper.

Nikis bok - Vildplockat.

Nikis bok – Vildplockat.

Tips och råd på vägen.

Tips och råd på vägen.

I en stor turistbuss blev vi transporterade till Den förbjudna skogen på en ”hemlig destination”. Jag kan dock avslöja att den förbjudna skogen ligger i Tullinge! Under Nikis ledning fick vi sedan gå runt i den vackra skogen och plocka korgarna fulla med svampar av olika slag. Vissa av oss som var med var vana svampplockare. Andra som jag var fullständiga noviser. Jag bara plockade ner slumpmässiga svampar i min korg. Sådana som såg fina ut helt enkelt, haha! Några ätliga fick jag faktiskt med mig hem!

Jag bara stoppade ner svampar som såg fina ut.

Jag bara stoppade ner svampar som såg fina ut.

Kan man äta denna?

Kan man äta denna?

Niki in action.

Niki in action.

Då och då samlades vi runt Niki och fick tips och guidning på vägen. För mig som inte kunde något var det rena rama grekiskan. Tror jag får köpa Nikis bok och läsa mer på egen hand. Jag älskar svamp och har mycket kvar att lära.

En korg fylld med godsaker.

En korg fylld med godsaker.

Wraps, vin och choklad - allt som behövs för att göra en kvinna glad!

Wraps, vin och choklad – allt som behövs för att göra en kvinna glad!

Vilken lunch och vilken lunchmiljö!

Vilken lunch och vilken lunchmiljö!

Det skålar vi på!

Det skålar vi på!

Trevligt lunchsällskap i en fantastisk miljö.

Trevligt lunchsällskap i en fantastisk miljö.

När vi plockat korgarna fulla var det dags för lunchpaus. Vi bjöds på fantastiska wraps från Panini och så självklart vin till detta. Tyska Pinot Noirer i världsklass.

Dagens lunchdryck!

Dagens lunchdryck!

Mera vin tack!

Mera vin tack!

Gott med tyskt rött vin!

Gott med tyskt rött vin!

Många glas blev det!

Många glas blev det!

En av trenderna i Sverige är en efterfrågan på lätta, eleganta röda viner med lägre alkohol och restsocker. Dessa typer av viner passar inte bara svenskarnas smak och tycke men även det nordiska köket med lätta och fina smaker. Utbudet av tyska röda viner i Sverige är i dagsläget begränsat och kännedomen om tysk Pinot Noir är förhållandevis låg. Tyskland är faktiskt världens tredje största producent av Pinot Noir och de tyska Pinot Noirerna har vid ett flertal tillfällen överträffat de franska konkurrenterna i blindprovningar.

Vin och wraps - en vinnande kombo!

Vin och wraps – en vinnande kombo!

Vackert och gott!

Vackert och gott!

Jag kan lova er att jag verkligen njöt av dessa viner. Så gott!

Esperantos chefsommelier Sören Polonius

Esperantos chefsommelier Sören Polonius

Fingerfoods de luxe.

Fingerfoods de luxe.

Vem visste att svamp kunde vara så här gott?!

Vem visste att svamp kunde vara så här gott?!

Tänk om man fick njuta av sådant här varje dag!

Tänk om man fick njuta av sådant här varje dag!

Den här knäckemackan alltså!

Den här knäckemackan alltså!

Små konstverk.

Små konstverk.

Svampte (påminner om Miso-soppa).

Svampte (påminner om Miso-soppa).

Efter skogsturen bussades vi tillbaka till stan och till restaurang Esperanto. På Esparanto fick vi njuta av helt fantastiskt fingerfoods där svampen satts i fokus och som var framtagna för att passa just till det tyska vinet. Esperantos chefsommelier Sören Polonius berättade också om hur man kan matcha svamp med vin och hur de arbetar med mat och vin i kombination. Superintressant och gott!

För de som hade tid erbjöds en Masterclass med Master of Wine Romana Echensperger. Jag var dock tyvärr tvungen att bege mig hemåt. Trist men det kanske kommer fler chanser.

Nu kan jag väl allt - eller?!?!?!

Nu kan jag väl allt – eller?!?!?!

Stort tack för en fantastiskt inspirerande skogstur som verkligen har väckt mitt intresse för det som naturen har att erbjuda. Och tyskt vin såklart! Det här gör jag mer än gärna om!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *