Into the woods
I helgen gjorde jag en utflykt into the woods. Jag och ett utvalt antal mat- och vinintresserade journalister/social influencers var inbjudna att tillsammans med Wines of Germany lära oss mer om svampar och vilda växter och njuta av läcker, tysk Pinot Noir. Med oss hade vi experten Niki Sjölund och experter från Wines of Germany.
Niki Sjölund är född och uppvuxen i Åsele i Västerbotten. Under flera år arbetade han som kock i Stockholm på bland annat de finare krogarna Gro och Ekstedt. Det brinnande intresset för naturens råvaror visade sig var större än intresset för själva matlagningen. Det ledde fram till det egna företaget Neonatur. Neonatur säljer vildplockat, växter, bär, svamp, lav, rötter, blommor och mycket mer från den svenska naturen till olika restauranger i Stockholm. Niki har även skrivit boken Vildplockat – Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den svenska naturen. Syftet med boken är att visa på att det finns så mycket mer intressant att vända blicken mot än telefonernas färgglada skärmar. Skogen är helt enkelt en plats för upptäckter: vilka växter finns där, hur hittar och identifierar man dem, var trivs de och vad har de för egenskaper.
I en stor turistbuss blev vi transporterade till Den förbjudna skogen på en ”hemlig destination”. Jag kan dock avslöja att den förbjudna skogen ligger i Tullinge! Under Nikis ledning fick vi sedan gå runt i den vackra skogen och plocka korgarna fulla med svampar av olika slag. Vissa av oss som var med var vana svampplockare. Andra som jag var fullständiga noviser. Jag bara plockade ner slumpmässiga svampar i min korg. Sådana som såg fina ut helt enkelt, haha! Några ätliga fick jag faktiskt med mig hem!
Då och då samlades vi runt Niki och fick tips och guidning på vägen. För mig som inte kunde något var det rena rama grekiskan. Tror jag får köpa Nikis bok och läsa mer på egen hand. Jag älskar svamp och har mycket kvar att lära.
När vi plockat korgarna fulla var det dags för lunchpaus. Vi bjöds på fantastiska wraps från Panini och så självklart vin till detta. Tyska Pinot Noirer i världsklass.
En av trenderna i Sverige är en efterfrågan på lätta, eleganta röda viner med lägre alkohol och restsocker. Dessa typer av viner passar inte bara svenskarnas smak och tycke men även det nordiska köket med lätta och fina smaker. Utbudet av tyska röda viner i Sverige är i dagsläget begränsat och kännedomen om tysk Pinot Noir är förhållandevis låg. Tyskland är faktiskt världens tredje största producent av Pinot Noir och de tyska Pinot Noirerna har vid ett flertal tillfällen överträffat de franska konkurrenterna i blindprovningar.
Jag kan lova er att jag verkligen njöt av dessa viner. Så gott!
Efter skogsturen bussades vi tillbaka till stan och till restaurang Esperanto. På Esparanto fick vi njuta av helt fantastiskt fingerfoods där svampen satts i fokus och som var framtagna för att passa just till det tyska vinet. Esperantos chefsommelier Sören Polonius berättade också om hur man kan matcha svamp med vin och hur de arbetar med mat och vin i kombination. Superintressant och gott!
För de som hade tid erbjöds en Masterclass med Master of Wine Romana Echensperger. Jag var dock tyvärr tvungen att bege mig hemåt. Trist men det kanske kommer fler chanser.
Stort tack för en fantastiskt inspirerande skogstur som verkligen har väckt mitt intresse för det som naturen har att erbjuda. Och tyskt vin såklart! Det här gör jag mer än gärna om!
Senaste kommentarer