Jul i köket och julmat

Första julmaten är något extra!Det finns inte mycket som slår den första julmaten för året. Tänk er en alldeles nygriljerad, lätt ljummen skinkskiva på ett färskt tunnbröd med senap och hemgjord äppelmos på. Det vattnas i munnen när jag skriver detta.

Självklart ligger det gröna, läckra hantlar under julgranen

Som jag skrev tidigare är det inte bara hemmet som det snart är dags att inreda inför den kommande hösten, vintern och julen. Nu börjar det snart bli dags att även köpa de rätta och (o)nödvändiga köksattiraljerna och all den goda julmaten.

Glöggmingel

Trenden går allt mer mot att man tar genvägar vad gäller julmaten. Tiden räcker ju inte till allt man skulle vilja göra. Vad gäller till exempel julskinkan erbjuds det allt från färdig griljerad och skivad julskinka (den finns till och med i tre olika tjocklekar beroende på om du vill ha den på knäckebröd, mjukt bröd eller bara som den är), färdig griljerad oskivad julskinka, färdigkokt julskinka som du kan griljera och skära själv till okokt julskinka där du går all-in. Likadant gäller Janssons frestelse, revbensspjäll, sill , lax etc.

Väldigt få är vi som bara kör genvägskonceptet. Man kanske köper en hel del färdigt men satsar istället att lägga sin tid på att göra hembakta lussebullar, hembakat tunnbröd, rödkålssallad, hemkokt knäck, med mera. Man väljer helt enkelt ut några godbitar man gör själv.

Tur då att det finns affärer som tex Ica som under sitt eget varumärke (som också finns i olika kategorier och prisnivåer) har allt det jag behöver till ett rimligt pris. De erbjuder det mesta inom mat och har mängder av smarta lösningar och hjälpmedel för köket.

Färdigvikta servetter i form av jultomtenPop-up julgran som är omöjlig att misslyckas med att monteraSkedar med inbyggd termometerNu behövs inte gaffeln längre - läckra kakstämplar

Vad säger ni om färdigvikta servetter i form av jultomte, stjärnor och smoking/dress, slickepottar och skedar med inbyggd termometer, konstgjorda granar som det inte krävs att man är tekniker för att montera och dessutom kan bli platta som en pannkaka vid förvaring, muffins- och chokladkakeformar i silikon, kakstämplar (så man slipper använda gaffel vid tex korintkaketillverkning), brödkavel i silikon, etc etc.

Mycket gott från IcaIca satsar på mycket frukt och gröntIca kaffe och Ica saffranskringlor

Vad gäller maten satsas mycket på ekologiskt och närodlat. Nyheter för i år är bland annat delikatessfikon, alkoholfri tranbärsglögg, tranbär och mandelblandning, ekologiska dadlar, färdigskivad och griljerad julskinka, julkryddad kycklingfilé, kärnat smör från Emå mejeri. Den nyttiga maten tar också alltmer plats. Ica satsar tex på färdigskuren grönkål och brysselkål.

Kittad för julen

Det finns helt enkelt en smart och ekologisk jul på Ica för alla smaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.