Kalasbak
I morgon fyller Gustaf 7 år. Ojojoj, vad tiden går. Barnen vill gärna bli äldre, vi vuxna skulle inte ha något emot att bli några år yngre!
Förra helgen hade Gus sitt barnkalas och senare idag är det dags för släktkalas. Barnkalaset gjorde vi väldigt enkelt med korv i bröd, glasstrutar och färdigköpta kakor. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Barnen ville mest bara leka!
Till släktkalaset vill jag gärna visa lite av min husliga sida. Jag har bakat kakor, bullar och tårtor. Kakorna och bullarna gjorde jag redan häromdagen och ligger och väntar i frysen. Tårtresultatet kommer jag visa upp i ett senare inlägg. Man vill ju fixa med grädde och topping in i det sista för bästa möjliga resultat.
För att variera mig lite från de vanliga kanelbullarna jag mestadel bakar gjorde jag istället vaniljkrämsfyllda vetebullar. Det är lättbakade, fluffiga, smaskiga och alldeles underbara bullar jag bakar alltför sällan. Dessa måste ni bara baka!
Även kakorna ville jag variera. Mestadels bakar jag kolakakor men idag valde jag att göra fina chokladsnurror. Det är helt enkelt vanliga klassiska schackrutor jag har valt att göra en variant på. Har sett på flera andra bloggar att jag inte är den enda att göra på det här sättet. Mycket goda och mycket fina!
Nu väntar vi på gästerna! Snart är det kalas!!!
Chokladsnurror
5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin eller smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker och matfett i en bunke och knåda ihop till en deg. Dela degen på hälften. I den ena halvan bakar du in vaniljsocker, i den andra kakao. Kavla ut degarna till avlånga plattor. Lägg den mörka degen ovanpå den ljusa. Rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugn ca 6 minuter.
Vaniljkrämsfyllda vetebullar, ca 20 st
50 g jäst
2 dl kall mjölk
150 g smält smör
½ dl socker
1 ägg
8-9 dl vetemjöl
Vaniljkräm
Smält smöret och låt svalna. Blanda till vaniljkrämen eller gör din egen. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och lös upp degen. Tillsätt det svala smöret, socker och ägg. Rör om. Tillsätt mjölet lite i tagen till en smidig deg. Dela degen i ca 20 delar och kavla ut till rutor. På varje ruta ska man lägga på lite smör och ca en sked vaniljkräm. Vik upp hörnen över fyllningen, lägg i pappersformar och pensla bullarna med mjölk eller ägg. Låt jäsa under handduk i ca 30 min. Grädda i ugnen i ca 10 min på 225 grader.
Senaste kommentarer