Kolja med gräslökskräm

Ikväll stod det fisk från Middagsfrid på menyn. En fisk vi inte alls brukar äta hemma hos oss, nämligen Kolja. Vad gäller vit fisk äter vi oftast torsk. I övrigt äter vi mycket lax, ibland röding och tonfisk. Man kan i alla fall konstatera att de flesta fiskar både är goda och nyttiga.

Till fisken var det ugnsbakade rotfrukter. I matkassen fick vi med två rotfrukter vi inte äter särskilt ofta – majrova och persiljerot. Majrova är rik på C-vitamin och sägs vara bra mot förkylningar. Majrovan kan användas som råkost i till exempel sallader. Persiljerot är släkt med persilja och ser ut som palsternacka. Persiljerotens smak påminner om palsternacka och selleri. Används främst tillagad, antingen i grytor eller kokt för sig själv. God att baka i ugnen med lite olivolja, eller i gratänger och puré. Riven är den god som råkost.

Tyvärr var båda majrovorna vi fick med i påsen ruttna rakt igenom. Bara att kasta… Jag minskade en hel del på potatismängden samt tillsatte rödlök i klyftor och fetaost i småbitar.

Till fisken var det en riktigt god gräslökskräm.

Maten fick en 7a av Mattias och en 8a av mig. Filippa gav betyget 10! Gräslökskrämen var riktigt fin och de ugnsbakade grönsakerna smakade kanon. Inget fel på fisken, men den var lite smaklös. Smakade mest……..ingenting….

Nu har vi ätit två av de fem rätterna vi fick i vår 5-dagars kasse. Ytterligare en rätt, Svampcannelloni, har jag redan lagat till och fryst in. Perfekt att ta fram en stressig kväll som garanterat kommer att komma vad det lider.

Nu blir det ingen mat från Middagsfrid på några dagar. I morgon kväll ska Filippa ha party (discoparty) och då ska vi bjuda på tacos. På lördag ska jag hjälpa till att dela ut Dagispåsen vid Åhléns city (kom gärna och säg hej ifall ni har vägarna förbi) hela dagen samtidigt som Mattias följer barnen på kalas (Gustaf) och simning (Filippa). Därför kommer jag att köpa med mig någon god hämtmat hem. På söndag ska vi på middag hos mamma.

Nästa vecka ser vi därmed fram mot Limekyckling med cashewnötter och Räk- och sparrispasta.

Kolja med gräslökskräm, 4 port

600 g koljafilé
salt och peppar
2 msk smör till stekning

700 g potatis
2 majrovor
1 morot (ca 100 g)
300 g persiljerot
1/2 dl olivolja
salt och peppar

1 kruka gräslök
1 citron
150 g Philadelphiaost
salt och peppar

Krydda 600 g koljafilé med salt och peppar. Smält 2 msk smör i en stekpanna och stek koljan på medelvärme i 2 min/sida.

Sätt ugnen på 225 grader.

Skrubba och skär 700 g potatis i klyftor. Skala och skär 2 majrovor, 1 morot (ca 100 g) och 300 g persiljerot i 1 cm breda stavar och lägg allt på en djup ugnsplåt. Ringla över 1/2 dl olivolja, salt och peppar. Rosta högt upp i ugnen i 25 min. Rör om då och då.

Skölj och riv skalet från 1 citron. Hacka 1 kruka gräslök och blanda med 150 g Philadelphiaost, salt och peppar, citronskalet och saften från 1/2 citron i en skål.

Skär 1/2 citron i klyftor och servera som tillbehör till rotfrukterna, koljan och gräslökskrämen.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *