Första maträtten ut, Nötfärsjärpar
Igår fick jag min matleverans från Middagsfrid, en 5-dagars kasse och Stora frukostkassen. Trevliga recept (alla rätterna låter mycket goda) och fräscha, mestadels ekologiska, matvaror. Ska bli kul att testa.
Första maträtten ut blev Nötfärsjärpar med blomkålsmos. I receptbroschyren finns en veckoplanering med där det finns tips på vad som kan frysas och vad som kan förberedas. Helt min melodi, jag vill hela tiden ligga steget före i matlagningen för att slippa den värsta stressen när man kommer hem från jobb, dagis- och skolhämtning. Ännu viktigare blir det längre fram då båda barnen kommer ha två fritidsaktiviteter och tiden blir ännu mer knapp (Gustaf gympa och simning, Filippa dans och simning).
Jag förberedde därför järparna och moset redan igår. Idag var det bara att steka upp köttet, göra ordning moset, steka löken och skala och skära morötterna. Smidigt och precis som jag brukar göra! Maten var verkligen god och fick betyget 8 av 10 av oss alla.
Imorgon blir det Kolja med gräslökskräm och ugnsbakade rotsaker till middag. Kvällens förberedelser bestod därför av att föra ihop gräslökskrämen och förvara övertäckt i kyl samt skala och skära alla grönsaker och förvara dem i vatten i kylen tills det är dags för middagen imorgon.
Nötfärsjärpar med blomkålsmos, 4 port
500 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 tsk timjan
2 msk dijonsenap
salt och peppar
1 msk smör till stekning
300 g potatis
1 blomkålshuvud, ca 800 g
50 g Philadephiaost
salt och peppar
250 g rödlök (ca 2 1/2 st)
1/2 purjolök
1/2 tsk socker
salt och peppar
1 msk smör till stekning
2 morötter (ca 200 g)
Koka upp vatten med salt i en stor kastrull. Skala och skör 300 g potatis i mindre kuber och 1 blomkålshuvud, ca 800 g, i små buketter. Koka potatisen och blomkålen i ca 15 minuter. Häll av vattnet, och mosa med stavmixer eller potatisstamp. Blanda ner 50 g Philadephiaost och tillsätt salt och peppar.
Blanda 1/2 dl ströbröd med 1 dl vatten och låt svälla i ca 10 min. Tillsätt 2 tsk timjan, salt och peppar, 500 g nötfärs och 2 msk dijonsenap. Forma smeten till 12 järpar. Smält 1 msk smör i panna och bryn på medelvärme i 3 min/sida.
Skala och skär 2 morötter (ca 200 g) i stavar.
Servera järparna med moset, morötterna och den glaserade löken.
Jag hörde på jobbet att just den här rätten skulle vara så trevlig, googlade därför efter den – och hittade den här! (Tack!)