Coq au vin

Coq au vin
Coq au vin

Var tog våren vägen? Kanske är den här meteorologiskt men inte värme- och solmässigt om man frågar gemene man. I Stockholm har vi någon minusgrad på nätterna och bara ett par plusgrader på dagarna. Har vi tur och ser solen är den inte direkt värmande och det blåser isande vindar. Vi får helt enkelt fortsätta värma oss med goda, omslutande, varma, mustiga grytor, Igår lagade jag den härliga franska maträtten Coq au vin. Det är svårt att få tag i tupp nuförtiden så jag använde mig av vanlig kyckling istället. I mitt fall faktiskt kycklingfärs. Låt oss kalla det Kyckling au vin. En fantastiskt trevlig och magiskt god kycklingrätt med rödvin, bacon och champinjoner. Låter ni grytan stå i kylen en dag till innan servering hinner smakerna sätta sig och grytan blir ännu mustigare och godare! Med kokt potatis eller ris får du en utmärkt middag.

Ingredienser till min Kyckling au vin.
Ingredienser till min Kyckling au vin.
Jag väljer att bryna färs, bacon, lök och champinjoner innan tillagning men det går också att lägga ner allt direkt i grytan.
Jag väljer att bryna färs, bacon, lök och champinjoner innan tillagning men det går också att lägga ner allt direkt i grytan.
Min Kyckling coq au vin är klar att serveras.
Min Kyckling coq au vin är klar att serveras.

Jag valde att göra min kyckling au vin i Crock Pot för ännu godare och mustigare smaker, men det går lika bra i en gryta på spisen. Anpassa tillagningstid därefter. Jag valde också att bryna färs, bacon, lök och champinjoner innan tillagning då jag tycker smakerna blir godare men detta steg går att hoppa över om man föredrar det. Se bara till att få färsen ordentligt finfördelad för att undvika stora klumpar.

Varsågoda! Maten är serverad!
Varsågoda! Maten är serverad!

Kyckling coq au vin, 4 port

1 gul lök, finhackad
100 g rökt sidfläsk eller bacon
1 msk rapsolja
500 g kycklingfärs
2 msk tomatpuré
200 g champinjoner, i kvartar
3 dl rödvin eller rött matlagningsvin
1 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning eller köttbuljong
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
ev maizena redning

Stek lök och bacon/fläsk i lite olja i en stekpanna, eller i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta, på spisen tills baconet/fläsket får färg. Tillsätt färsen och stek under omrörning tills den är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och champinjoner och stek ytterligare någon minut. Häll ned det som stekts ovan i Crock Pot-grytan och ställ denna på tillagningsenheten. Häll i vin och vatten och smula ner buljongtärningen. Lägg i lagerblad och timjan. Låt gå på svag värme i Ca 5 timmar. Smaka av med salt och peppar. Red ev av med maizenaredning. Servera med potatis.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *