Laga julgröten med sous vide

Laga julgröten med sous vide

Laga julgröten med sous vide

Jag älskar långlagad mat. Smakerna kommer fram, konsistens blir mör och läcker och näringsämnena behålls. Jag använder gryta på spis/ugn, Crock Pot eller Sous vide. Sous vide, eller sous-vide, är en metod för att tillaga mat vid låg och precis temperatur under en längre period. Termen sous-vide kommer från franskan och betyder ”under vakuum”. Vanligtvis förpackar man maten i förseglade påsar som man sedan lägger i speciella sous vide-kokare, en speciell slags köksmaskin som håller precis rätt temperatur på maten. Kött och fisk är det vi mest kör sous vide men nu har jag även testat att laga julgröten med sous vide.

Alla ingredienser läggs i påsar som vakumpackas med FoodSaver.

Alla ingredienser läggs i påsar som vakumpackas med FoodSaver.

85 grader tycker jag ger perfekt resultat

85 grader tycker jag ger perfekt resultat

Låt gå i ca 3 timmar men kolla till gröten under tiden.

Låt gå i ca 3 timmar men kolla till gröten under tiden.

Inspiration till att använda sous vide för att koka risgrynsgröt fick jag via en youtube-video hos Matgeek. Han har verkligen snöat in sig på vakuumtekniken. Han, liksom jag, vakumförpackar med hjälp av en FoodSaver. En av mina mest använda köksprylar hemma. Perfekt för att hålla livsmedel fräscha längre och därmed undvika onödigt matsvinn samt att det tar betydligt mindre plats i kyl och frys.

Gröten är klar att serveras

Gröten är klar att serveras

Men åter till grötkokningen. När jag kokar risgrynsgröt på spisen är det snarare regel än undantag att jag bränner fast i kastrullen. Mycket irriterande… Det slipper jag när jag använder sous vide. Allt läggs ner i påsar som vakumpackas. I med 1 dl grötris, 4-5 dl mjölk av valfri sort (helst en fetare variant), 1 msk smör, 1 kanelstång och en gnutta salt. Resultatet efter ca 3 timmar i 85-gradigt vatten blir en mycket krämig och smakrik gröt. En riktig höjdare!

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt

Risgrynsgröt, 3-4 port

1 dl grötris
4-5 dl mjölk av valfri sort (gärna en fetare variant)
1 msk smör
1 kanelstång
Lite salt

Sätt sous vide i ett vattenbad på 85 grader. Häll ner alla ingredienser i en vakuumpåse och förslut. Var snabb med suget och förslut sedan. Kör i ca 3 timmar tills gröten känns krämig och bra. Ta upp påsarna från vattenbadet lite då och då under de tre timmarna och massera påsen så att blandas runt ordentligt och gosar ihop sig. Servera med klassiska tillbehör som mjölk, kanel och socker (?!).

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *