Laga julgröten med sous vide
Jag älskar långlagad mat. Smakerna kommer fram, konsistens blir mör och läcker och näringsämnena behålls. Jag använder gryta på spis/ugn, Crock Pot eller Sous vide. Sous vide, eller sous-vide, är en metod för att tillaga mat vid låg och precis temperatur under en längre period. Termen sous-vide kommer från franskan och betyder ”under vakuum”. Vanligtvis förpackar man maten i förseglade påsar som man sedan lägger i speciella sous vide-kokare, en speciell slags köksmaskin som håller precis rätt temperatur på maten. Kött och fisk är det vi mest kör sous vide men nu har jag även testat att laga julgröten med sous vide.
Inspiration till att använda sous vide för att koka risgrynsgröt fick jag via en youtube-video hos Matgeek. Han har verkligen snöat in sig på vakuumtekniken. Han, liksom jag, vakumförpackar med hjälp av en FoodSaver. En av mina mest använda köksprylar hemma. Perfekt för att hålla livsmedel fräscha längre och därmed undvika onödigt matsvinn samt att det tar betydligt mindre plats i kyl och frys.
Men åter till grötkokningen. När jag kokar risgrynsgröt på spisen är det snarare regel än undantag att jag bränner fast i kastrullen. Mycket irriterande… Det slipper jag när jag använder sous vide. Allt läggs ner i påsar som vakumpackas. I med 1 dl grötris, 4-5 dl mjölk av valfri sort (helst en fetare variant), 1 msk smör, 1 kanelstång och en gnutta salt. Resultatet efter ca 3 timmar i 85-gradigt vatten blir en mycket krämig och smakrik gröt. En riktig höjdare!
Risgrynsgröt, 3-4 port
1 dl grötris
4-5 dl mjölk av valfri sort (gärna en fetare variant)
1 msk smör
1 kanelstång
Lite salt
Sätt sous vide i ett vattenbad på 85 grader. Häll ner alla ingredienser i en vakuumpåse och förslut. Var snabb med suget och förslut sedan. Kör i ca 3 timmar tills gröten känns krämig och bra. Ta upp påsarna från vattenbadet lite då och då under de tre timmarna och massera påsen så att blandas runt ordentligt och gosar ihop sig. Servera med klassiska tillbehör som mjölk, kanel och socker (?!).
Senaste kommentarer