Laxpudding

Laxresterna från förra veckan kom till användning i dagens middag. Först var jag inne på att jag skulle göra en laxpaj men då jag även hade rester av kokt potatis i kylen föll valet på laxpudding istället. Det är en rätt jag faktiskt aldrig har lagat så det var kul att testa något nytt. Och ta vara på så mycket rester som möjligt är inte bara bra från ekonomisk synvinkel utan är även klimatsmart. Att det dessutom är ekologiska ägg och ekologisk mjölk i äggstanningen är ytterligare ett plus i kanten.

I många recept är kött/fisk/kyckling-mängden ofta väldigt snål tilltagen. För det mesta ökar jag på den mängden. I de flesta laxpuddingrecept jag ögnade igenom (och det var rätt många) låg fiskmängden på mellan 200-300 g fisk (400 g i något enstaka recept) för 4 portioner. Potatismängden mellan 800 g-2 kg. På tok för lite fisk enligt mitt tycke. Jag hade över 600 g lax-rester kvar och jag tog hela alltet i min laxpudding. Till detta lite drygt 800 g potatis. Perfekt tycker jag! Underbart god mat som jag definitivt kommer att laga igen!

Laxpudding, 4-5 port

600 g rökt lax
ca 800 g kokt potatis
2 gula lökar
1 knippe färsk dill
4 ägg
3 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
salt, peppar

Skiva den gula löken. Stek den mjuk i smör några minuter i stekpanna. Ställ åt sidan. Koka potatisen och skiva den. Finfördela den rökta laxen. Finhacka dillen. Ta en ugnssäker form (smörj den för säkerhetsskull). Börja med ett lager kokt potatis, ca 1/3 av all potatis. Lägg på hälften av laxen. Lägg på hälften av den stekta löken. Lägg på hälften av dillen. Salta och peppra. Lägg på ett lager potatis (1/3), resten av laxen, resten av löken, resten av dillen, salt och peppar. Toppa med den sista 1/3 av potatisen.

Blanda ihop ägg, mjölk och grädde. Ev lite salt och peppar. Häll över lax- och potatisblandningen. Grädde i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Servera med skirat smör och kokta grönsaker.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Jyrki skriver:

    Sökte recept på laxpudding UTAN MJÖLK OCH ÄGG. Ett av mina barnbarn är mjölkprotein- och äggallergiker. Jag förstår inte varför ni lurar oss in på er hemsida när sökordet innehåller både mjölk och ägg. Oseriöst, anser jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *