Lunchkryssning med Strömma till mysiga Grinda

Välkommen till vackra Grinda!

Välkommen till vackra Grinda!

Äntligen är det fina vädret här! Förhoppningsvis för att stanna ett tag. När det är soligt och varmt vill jag inte lämna Sverige för allt smör i Småland. Det finns otroligt mycket att göra och se på hemmaplan. Det är bara att sätta igång och utforska vårt avlånga land!

Grönt och vackert!

Grönt och vackert!

I lördags var jag och familjen på en fantastisk lunchkryssning till Grinda med Strömma över dagen. Vi hade riktigt tur med vädret. Det var soligt och varmt mest hela dagen (det kom en kort regnskur men den har vi förträngt redan).

Grinda med serveringen Framfickan.

Grinda med serveringen Framfickan.

Grinda är en ö som ligger i Stockholms mellanskärgård, belägen mellan norra Värmdö och södra Ljusterö. Ön är ett populärt utflyktsmål, både för utflykter över dagen eller för längre tid med övernattning. Man kan antingen tälta, hyra stugor eller bo ombord på sin båt om man har någon i den fina gästhamnen. Naturen är typisk för innerskärgården och hela ön är ett naturreservat.

Härliga solvarma klippor man kan bada från.

Härliga solvarma klippor man kan bada från.

På Grinda kan man njuta av naturen och bad från både klippor och barnvänliga sandstränder eller ta del av någon av de aktiviteter som erbjuds av värdshuset. Det finns bland annat kajaker, båtar, volleyboll och bouleplan. Man kan även fiska från bryggan.

Till ön åker man båt (det går även att åka helikopter men det kostar lite mer). Antingen sin egen eller med någon av de färjor som trafikerar sträckan. Vi åkte som sagt med Strömma. Då åker man med någon av deras Cinderellabåtar. Resan tar 1 timme och 20 minuter enkel resa. Vi valde ett lunchkryssningspaket där det förutom båtresan tur och retur ingår lunch på Grinda Wärdshus.

Båtturen var vacker och man passerade bland annat Nacka Strand, Gåshaga och Vaxholm. Det var många som ville ut i skärgården och båten var lite väl full. Det var svårt att hitta sittplats men tillslut trängde vi in oss i ett konferensrum på övervåningen.

Barnens Grinda.

Barnens Grinda.

Gå på upptäcksfärd med Mulle.

Gå på upptäcksfärd med Mulle.

När vi väl kom fram väntade oss en mycket vacker ö. Skog, klippor, stränder, öppna ängar,  hagar med olika djur och en vacker gästhamn full med båtar. Vi skulle lätt kunnat stanna hela dagen eller längre om vi hade haft möjlighet. Blir det en fortsatt vacker och solig sommar överväger vi allvarligt att ta in på hotellet, vandrarhemmet, hyra stuga eller tälta ett par nätter.

Grinda Wärdshus.

Grinda Wärdshus.

Njut av den vackra utsikten i väntan på maten.

Njut av den vackra utsikten i väntan på maten.

Grissida.

Grissida.

Fisk- och skaldjursgryta.

Fisk- och skaldjursgryta.

På Wärdshuset fick vi sedan njuta av dagens rätt. Denna dag kunde man välja mellan Confiterad grissida serverad med syrad kål, rödlök och potatispuré eller Gryta innehållandes lax, hälleflundra, mussla, räkor och potatispuré. Barnen kunde ta halva vuxenportioner (som i princip var lika stora och generösa) eller barnrätterna pannkaka med glass och sylt eller köttbullar och potaispuré. Men först serverades helt magisk gott och nybakat bröd. Sedan valde jag grytan, Mattias och Filippa grissidan och Gustaf som vanligt pannkaka. Verkligen fantastiskt gott! Man märkte att maten var lagad med bra råvaror och stor omsorg.

Söta svanar.

Söta svanar.

Gå runt och njut av den vackra ön.

Gå runt och njut av den vackra ön.

Gästhamnen med fina båtar.

Gästhamnen med fina båtar.

Mätta och belåtna vandrade vi runt en stund till på ön innan det var dags att ta båten hem (vi hade middagsgäster som väntade). Jag kan verkligen rekommendera er att göra denna utflykt. Den kan inte göra någon besviken!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.