Mat och vin

Mat och vin

Mat och vin

Jag är ingen storkonsument av alkohol. Väljer ofta ett alkoholfritt alternativ när det erbjuds. Men faktum är att med rätt dryck i glasen till en bit mat kan man få smakerna att höjas. Att kombinera mat och vin kan alla lära sig. Det krävs bara lite eftertanke och kunskap. Till vår hjälp finns nu den nya kokboken Mat & vin – Recepten, vintipsen och konsten att kombinera av Anette Rosvall.

Enkla recept som alla kan laga till.

Enkla recept som alla kan laga till.

Det som bildar en bra bas när man ska kombinera är något så enkelt som grundsmakerna. Man utgår ifrån hur mycket syra, sälta, sötma, beska och umami som finns i maten. Hur milt eller kryddstarkt är det man ska äta och vad vill man framhäva eller dölja i rätten. När man har svar på dessa frågor är det dags att fundera på hur drycken ska balansera upp det hela. Allt är en fråga om balans och drycken kan hjälpa till med så mycket. I boken Mat och vin presenterar Anette olika maträtter för oss. Sedan talar hon om vad som passar bra att dricka till.

Blir väldigt sugen på korv när man ser denna bild!

Blir väldigt sugen på korv när man ser denna bild!

I boken finns massor av läckra recept och lockande bilder med tillhörande dryckestips. Boken är indelad i kapitlen Snittar och bubblor, Förrätter och lätta viner, Varmrätter och kraftigare viner, Desserter och söta viner samt Vickning och öl. Det är en bra mix av kött, fisk och vegetariskt. Det är enkla recept, lagom svårighetsgrad och inte för många ingredienser. Det finns både klassiker och mer nyskapande rätter. Vad gäller dryck finns det något för både den erfarna vinkännaren och den som är nyfiken på att lära sig mer om konsten att kombinera mat och vin.

Dryckestips!

Dryckestips!

En mycket trevlig liten kokbok. Jag är sugen på att laga till flera av rätterna och testa rekommenderad dryck till. Ska bli spännande att se om det är som Anette skriver: ”När vin och mat dansar tango i munnen får ordet TILLSAMMANS en ny mening.”

v

Chokladfondant med ett starkvin från Cypern, Commandaria St John, som passar bra till de flesta desserter med choklad i.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *