Världens godaste cheesecake
Cheesecake är ju något av det absolut godaste som finns att äta till efterrätt. Både frozen cheesecake och cheesecake bakad i ugn, sk New York cheesecake. Funkar förresten även som förrätt, i form eller i glas! Men åter till efterrättsvarianten. Jag vill att den ska vara riktigt krämig och len i smaken och inte bränd i kanterna. Den ska vara glansig och fin och lätt att skära. Igår hade vi gäster på middag och till efterrätt bjöd vi på cheesecake. Världens godaste cheesecake om ni frågar mig (och jag är väl inte partisk, hahaha)!
Förutom att denna cheesecake är världens godaste är den också väldigt enkel att göra. Jag har valt att använda mig av gräddfil i mitt recept istället för grädde. Dels för att det ger syrligare och godare smak, dels för att hålla ner lite grann på kalorimängden. Föredrar du grädde går det att ersätta rakt av. Det bästa är om den serveras kylskåpskall då den då är lättare att skära upp i snygga bitar. Perfekt också för oss som gillar att förbereda middagen i god tid!
Toppa med färska bär!
New York cheesecake, 10 port
Botten
150 g digestivekex
50 g smör
Fyllning
400 g naturell färskost
2 dl socker
4 ägg
1 citron
3/4 dl vetemjöl
1 1/2 dl gräddfil
1 tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 170°C.
Botten: Lägg digestivekexen i en matberedare och mixa till allt är helt smulat. Tillsätt smör och mixa tills degen är helt blandad. Lägg blandningen i en springform med 24-26 cm i diameter beroende på hur hög du vill ha den. Använd en sked för att platta till och trycka ut blandningen. Ställ kakformen i kylen och förbered fyllningen.
Fyllning: Rör ihop färskost med socker till en slät smet. Tillsätt äggen ett i taget och rör om. Riv citronskalet, pressa citronen. Blanda i citronskalet, vaniljpulvret, mjölet, gräddfilen och citronsaften. Grädda kakan i 60 minuter. Cheesecaken är färdig när den är glansig på ytan. Den ska dallra i mitten men kanterna ska vara stilla. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar på eftervärme i 1 timme. Ta sedan ut den ur ugnen och låt den svalna. Låt stå i kylskåpet i några timmar, helst över natten. När du sedan ska lossa på kakan från formen gör du det lättast genom att dra en kniv runt kanten på formen. Toppa med färska bär eller servera som den är!
Senaste kommentarer