Mera nyttigheter
Häromdagen skrev jag hur nyttigt och gott det är med kyckling. Idag vill jag lyfta fram en annan favorit här hemma – laxen! Lax var förr väldigt dyrt men idag har den blivit vardagsmat för många då priserna har pressats ned. Den här veckan kan man i Stockholm köpa färsk lax för 69 kr per kilo på Hemköp. Det är bra pris!
Lax innehåller mycket högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium. Det är en fet fisk och innehåller därför rikligt med nyttiga fetter.
Jag kan äta lax hur ofta som helst och tröttnar inte i första taget. Ugnsbakad, stekt, gravad, kallrökt, varmrökt. Den passar dessutom i wok, gryta, soppa och varför inte som pålägg! Ja, även laxen går att variera i det oändliga.
Ikväll blev det ugnsbakad lax med risoni, grönsaker och smörstekta kantareller (MUUUUUMS). Laxen toppade jag med hemgjord pesto. Det blir som två favoriter i en och samma rätt. Kan inte bli bättre!
Hemmagjord pesto
Pesto ca 4 dl (håller ca 1 vecka i kylskåp)
50 g pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
2½ dl olivolja
ca 200 g parmesanost i små bitar
en skvätt vatten
Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto.
Senaste kommentarer