Mera nyttigheter

Häromdagen skrev jag hur nyttigt och gott det är med kyckling. Idag vill jag lyfta fram en annan favorit här hemma – laxen! Lax var förr väldigt dyrt men idag har den blivit vardagsmat för många då priserna har pressats ned. Den här veckan kan man i Stockholm köpa färsk lax för 69 kr per kilo på Hemköp. Det är bra pris!

Lax innehåller mycket högklassigt protein, B-vitamin, D-vitamin, selen och magnesium. Det är en fet fisk och innehåller därför rikligt med nyttiga fetter.

Jag kan äta lax hur ofta som helst och tröttnar inte i första taget. Ugnsbakad, stekt, gravad, kallrökt, varmrökt. Den passar dessutom i wok, gryta, soppa och varför inte som pålägg! Ja, även laxen går att variera i det oändliga.

Ikväll blev det ugnsbakad lax med risoni, grönsaker och smörstekta kantareller (MUUUUUMS). Laxen toppade jag med hemgjord pesto. Det blir som två favoriter i en och samma rätt. Kan inte bli bättre!

Hemmagjord pesto

Pesto ca 4 dl (håller ca 1 vecka i kylskåp)

50 g pinjenötter
3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 kruka färsk basilika
2½ dl olivolja
ca 200 g parmesanost i små bitar
en skvätt vatten

Rosta pinjenötterna. Låt svalna. Mixa sedan ihop alla ingredienserna och även pinjenötterna till en slät pesto.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *