Milon – det nya träningskonceptet

Milon-träning på Balance CityDet är viktigt att vi tränar allsidigt. Kroppen mår så mycket bättre och vi når bättre träningsresultat. Det ska vara en bra balans mellan styrketräning, kondition och rörlighet.

Själv är jag en mästare på konditionsträning. Jag älskar att gå på olika pass och löpträna. Där känner jag mig säker. När det kommer till styrketräning är jag en novis. Jag känner mig okunnig och dum, vet inte riktigt vad jag ska köra eller hur. Men jag vet hur viktigt det är med styrka och det är där jag ska lägga mitt fokus nu under hösten. Jag har funderingar på att köpa PT-timmar i gymmet för att komma igång. Få instruktioner och ett program anpassat efter just mig, mina mål och förutsättningar. Det kostar en hel del men är en bra investering i dig själv och din träning.

Smartcard med mina personliga inställningar och sparade resultatLogga in och starta sedan din träning

Pelaren där tiden räknas nedTräning på gym har i många år sett ganska lika ut. Utrustningen har i princip fungerat lika genom alla tider. Men nu har träningskonceptet Milon kommit till allt fler träningscenter och förändrar sättet att träna. Det riktar sig framför allt till oss som har begränsad tid, men ändå vill få ut maximalt av sin träning. Ett Milon-varv tränas på 17,5 minuter och man behöver bara följa systemet.

Milon tar minimalt med platsIn action i Milon-cirkelnTräningen sker på särskilda tekniskt avancerade Milon-enheter där varje medlem har ett smartcard med personliga inställningar. Man släpps inte vind för våg utan personalen på anläggningen arbetar med personlig uppföljning av de uppnådda träningsresultaten kontra de mål man har ställt upp för sin träning. Kanske behövs något justeras och ändras.

Milon är en cirkelträning med åtta olika stationer/maskiner. Sex styrkemaskiner och två konditionsmaskiner. Det är de stora muskelgrupperna som gås igenom – bröst, ben, rygg, mage och hjärta. Man tränar en minut och vilar trettio sekunder mellan stationerna.

Den här så kallade uthållighetscirkeln med kombinerad styrka och kondition som finns idag tar träningsanläggningarna in som ett första steg. Därefter tar man ofta in en styrkecirkel där utökat arbete med andra muskelgrupper som armar (biceps och triceps), axlar (axelpress), bröst (pecdec), benpress och magövningar för de sneda magmusklerna. Det kompletterar första cirkeln väldigt bra för mer styrka.

Milon-systemt bygger på tre nyckelkomponenter:

Det är enkelt. Milon-maskinerna ställer in sig själva genom en minnesfunktion. Vid första introduktionen sparas de personliga träningsparametrarna på ett smartcard och vid nästa besök sker inställningarna automatiskt. Som kund behöver man alltså inte längre utföra några inställningar utan kan koncentrera sig helt på sin träning.

Det är säkert. All träningshistorik och alla individuella inställningar är lagrade på ett smartcard. Man kan sedan endast göra ändringar om detta har godkänts av instruktör. Därmed undviks vanliga fel som till exempel fel inställning av motstånd.

Det är effektivt. Milon-maskinerna är försedda med elektroniskt motstånd istället för vikter. Detta medför att olika motstånd kan ställas in för excentrisk och koncentrisk rörelse. Träningseffektiviteten ökar därmed med 40 procent. Instruktörens arbete blir också mer effektivt eftersom ständig korrigering inte längre är nödvändig.

Bröstpress

Effektiv magträningDet här låter ju verkligen något för en styrketräningsnovis som jag. Milon finns idag på drygt 25 anläggningar i Sverige. Nyligen installerades det på gymkedjan Balance i Stockholm och dit tog jag mig i veckan för att testa om detta är något för mig och något jag kan rekommendera.

Först gick jag och en instruktör igenom maskinerna och ställde in dom efter min vikt, längd, muskelstyrka och träningsmål. Det är viktigt att tänka på att man ska orka en hel minut. Det gäller att inte lägga på för mycket alltså. Det ska vara mycket jobbigt, men man ska orka och även utföra övningarna korrekt.

Tummen upp för MilonSedan var det dags för mitt riktiga Milon-varv. Oj oj oj, det kändes ska ni veta. Det var tungt men effektivt och framför allt roligt. Det var så skönt att slippa stå och fumla med inställningar av maskin och vikter. Slippa fundera på vilken maskin jag ska köra härnäst. Det var liksom bara att ösa på. Enkla övningar som visste var de tog. Ingen som ser hur mycket eller lite vikt man har lagt på, man behöver således inte känna sig dum för att man inte orkar lika mycket som de stora muskelknuttarna. Någonstans måste vi ju alla börja.

Jag gillar att det ingår regelbunden uppföljning av träningsmål och träningsresultat. Man får svart på vitt hur man presterat och hur man ska jobba vidare för att bli ännu starkare/tappa i vikt/klara Vasaloppet eller vad man nu har för mål. Mätbara resultat ger motivation och pepp.

Min åsikt är att Milon är en perfekt introduktionsport till styrketräning. Kör tre månader och nå dina mål. Gå sedan vidare till Milons styrkecirkel eller våga dig ut i gymmet för en mer komplett styrketräning. En kombination av Milon, ”vanliga” styrka och kondition och du har en bra och allsidig träning.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Lina skriver:

    Åh vart hittade du detta? Skulle jag vilja testa! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.