Modifierad pasta al forno
Inspirationen till kvällens middag hittade jag i senaste numret av Allt om mat. Det blev en modifierad variant av deras Pasta al forno – pasta i ugn. Jag skippade auberginerna då vi inte hade det hemma. Maten blev riktigt god och uppskattad av hela familjen. Till pastagratängen hade vi morötter och broccoli som jag förkokade och sen stekte på med lite olja och kryddade med timjan och flingsalt. Smaskens!!!
Tada, idag kom jag ihåg att ta kort, dock hann jag hugga in på maten innan minnet var med mig 🙂
Pasta al forno, 4 port
300 g pasta, tex penne
3 auberginer a 300 g
1/2 dl + 2 msk rapsolja
11/2 tsk+1 tsk+1 tsk salt
1 liten gul lök
1 morot
1 msk olivolja
300 g blandfärs
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater a 400 g
1 lagerblad
2 kryddnejlikor
1/2 tsk nymald svartpeppar
100 g frysta små gröna ärtor
2 ägg
100 g kokt skinka
125 g mozarellaost
100 g riven parmesanost
1 msk ströbröd
Skär 2 av auberginerna i tunna skivor på längden. Lägg dom på en plåt och strö över 1 1/2 tsk salt. Låt stå ca 20 min. Häll av ev vatten och torka av skivorna med hushållspapper. Häll 1/2 dl rapsolja över skivorna och se till att alla skivor får olja på båda sidorna. Stek skivorna så att de får färg, i omgångar. Skär 1 aubergine i tärningar, ca 2×2 cm. Blanda dom med 1 tsk salt i ett durkslag. Låt rinna av ca 30 min. Skala och finhacka lök och morot. Fräs lök och morot i olivolja i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt färs och tomatpuré. Bryn. Häll över tomater och tillsätt lagerblad och kryddnejlikor. Krydda med 1 tsk salt och svartpeppar. Låt puttra utan lock ca 30 min. Tillsätt ärtorna när 10 min återstår av koktiden. Koka pastan en anvisning på förpackningen men minska koktiden med 4 min. Häll av och skölj i kallt vatten. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av den tärnade auberginen med kallt vatten och torka med hushållspapper. Stek den i 2 msk rapsolja i en stekpanna tills den fått fin färg. Ta bort lagerblad och kryddnejlikor ur köttfärssåsen. Blanda pasta, köttfärssås, tärnad aubergine och ägg. Strimla skinkan. Låt mozarellan rinna av och riv den på rivjärn. Spänn fast ett bakplåtspapper i bottnen av en smord form med löstagbar kant 24 cm i diameter. Klä bottnen och kanterna invändigt med aubergineskivorna. Låt dom hänga lite över kanten. Lägg på ett lager pastaröra. Strö över hälften av osten. Lägg på skinkan. Täck med resten av pastaröran, ost och ströbröd. Vik in överhängande aubergineflikar. Tillaga i ugnen ca 55 min, täck ev formen med aluminiumfolie om gratängen ser ut att få för mycket färg. Servera med grönsaker.
Senaste kommentarer