Shepherd’s pie i Crock Pot

Shepherd’s pie i Crock Pot
Shepherd’s pie i Crock Pot

Åh, vad jag har längtat efter att äta min nya middagsfavorit igen. Denna engelska köttfärs- och potatismosgratäng var ju så himla smakrik och gott. Och inget kan ju bli sämre av att långlagas tänker jag och lagade till min Shepherd’s pie i Crock Pot. Och vilken hit det blev!

Nu ska köttfärssåsen långlagas i Crock Pot.
Nu ska köttfärssåsen långlagas i Crock Pot.
Färsen är klar! Gudomligt god!
Färsen är klar! Gudomligt god!
Lägg på det fluffiga moset.
Lägg på det fluffiga moset.
Riv över valfri mängd parmesanost.
Riv över valfri mängd parmesanost.
Lägg en handduk mellan gryta och lock för att suga upp vattenångan som bildas.
Lägg en handduk mellan gryta och lock för att suga upp vattenångan som bildas.

Jag lät köttfärssåsen gå 6 timmar på låg (alt kör 3 timmar hög) och smaken på färsen blev ännu mer mustig och god. Potatisen kokade jag på spisen men när moset var klart klickade jag den över köttfärssåsen i Crock Pot-grytan. Där fick allt sedan gå 1 timme på hög. Ett tips är att ha en handduk mellan gryta och lock för att fånga upp vattenångan som bildas, alternativt sätter ett smalt köksredskap (förslagsvis en smörkniv eller liknande) för att få ett glapp mellan grytan och locket så att ångan kan ta sig ut. Vill man ha extra krisp på moset kan man får de modeller som klarar detta efter tillagning på hög lägga in grytan i ugnen i 5-10 minuter på 225 grader.

Gratinera i ugnen för de modeller som klarar detta i några minuter för extra färg och krisp.
Gratinera i ugnen för de modeller som klarar detta i några minuter för extra färg och krisp.

Servera din shepherd’s pie med kokta ärtor och/eller färska grönsaker.

Shepherd’s pie i Crock Pot, 4 port

Potatismos:
1 kg potatis
2 äggulor
Smör
Parmesanost
Salt, peppar

Köttfärssås:
700 g köttfärs
4–5 morötter
2-3 gula lökar
3–4 vitlöksklyftor
6 msk tomatpuré
3 msk Worcestershire sås
2 msk soja
1 dl oxbuljong
2 tsk sambal oelek
Salt, peppar

Garnering:
100-200 g riven parmesanost

Skala och koka potatis i kastrull på spisen i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa den till mos. Blanda potatis, äggulor, smör och salt/peppar. Riv ner valfri mängd parmesanost, blanda och ställ moset åt sidan.

Riv lök samt morötter samt pressa vitlök. Fräs lök och morot i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta alternativ i stekpanna på spisen tills de mjuknar. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Tillsätt resterande ingredienser. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Sätt på locket. Låt gå 6 timmar på låg alternativt 3 timmar på hög. När färsen är klar, häll bort ev vätska/fett som bilats för att undvika att pajen blir rinnig och flottig.

Bred ut potatismoset över färsen. Riv parmesanost över pajen. Låt gå 1 timme på hög. Obs! Sätt en handduk mellan gryta och lock alternativt ett smalt köksredskap för att undvika vattenångan som bildas. För extra krisp, sätt efter tillagning in grytan för de modeller som klarar detta i ugnen på 225 grader i ca 5-10 min eller tills moset får fin färg.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *