Shepherd’s pie i Crock Pot
Åh, vad jag har längtat efter att äta min nya middagsfavorit igen. Denna engelska köttfärs- och potatismosgratäng var ju så himla smakrik och gott. Och inget kan ju bli sämre av att långlagas tänker jag och lagade till min Shepherd’s pie i Crock Pot. Och vilken hit det blev!
Jag lät köttfärssåsen gå 6 timmar på låg (alt kör 3 timmar hög) och smaken på färsen blev ännu mer mustig och god. Potatisen kokade jag på spisen men när moset var klart klickade jag den över köttfärssåsen i Crock Pot-grytan. Där fick allt sedan gå 1 timme på hög. Ett tips är att ha en handduk mellan gryta och lock för att fånga upp vattenångan som bildas, alternativt sätter ett smalt köksredskap (förslagsvis en smörkniv eller liknande) för att få ett glapp mellan grytan och locket så att ångan kan ta sig ut. Vill man ha extra krisp på moset kan man får de modeller som klarar detta efter tillagning på hög lägga in grytan i ugnen i 5-10 minuter på 225 grader.
Servera din shepherd’s pie med kokta ärtor och/eller färska grönsaker.
Shepherd’s pie i Crock Pot, 4 port
Potatismos:
1 kg potatis
2 äggulor
Smör
Parmesanost
Salt, peppar
Köttfärssås:
700 g köttfärs
4–5 morötter
2-3 gula lökar
3–4 vitlöksklyftor
6 msk tomatpuré
3 msk Worcestershire sås
2 msk soja
1 dl oxbuljong
2 tsk sambal oelek
Salt, peppar
Garnering:
100-200 g riven parmesanost
Skala och koka potatis i kastrull på spisen i lättsaltat vatten. Låt rinna av och pressa den till mos. Blanda potatis, äggulor, smör och salt/peppar. Riv ner valfri mängd parmesanost, blanda och ställ moset åt sidan.
Riv lök samt morötter samt pressa vitlök. Fräs lök och morot i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta alternativ i stekpanna på spisen tills de mjuknar. Vänd i köttfärsen och stek under omrörning tills den får färg. Tillsätt resterande ingredienser. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Sätt på locket. Låt gå 6 timmar på låg alternativt 3 timmar på hög. När färsen är klar, häll bort ev vätska/fett som bilats för att undvika att pajen blir rinnig och flottig.
Bred ut potatismoset över färsen. Riv parmesanost över pajen. Låt gå 1 timme på hög. Obs! Sätt en handduk mellan gryta och lock alternativt ett smalt köksredskap för att undvika vattenångan som bildas. För extra krisp, sätt efter tillagning in grytan för de modeller som klarar detta i ugnen på 225 grader i ca 5-10 min eller tills moset får fin färg.
Senaste kommentarer