Morbergs Biff Rydberg

Morbergs Biff Rydberg

Morbergs Biff Rydberg

Ett av mina mest populära recept är Per Morbergs älgfärsbiffar med kantarellsås. Vet inte om det är Per Morbergs, biffarnas eller såsens förtjänst. En grymt god rätt är det i alla fall. Dagens middag är också signerat Per Morberg. Morbergs Biff Rydberg, så jäkla gott. Eller som Mattias sa, det här skulle ha kunnat serveras på vilken lyxrestaurang som helst. Hyffsat betyg! Missa för guds skull inte senapsmoussen. Den var magisk!

Biff Rydberg är en klassiker med anor från Hotell Rydberg i Stockholm vid förra sekelskiftet. Originalet var lagat av oxfilé, men det kan lika gärna vara filé av vilt, ryggbiff eller liknande köttdetaljer. Man behöver dock inte låsa sig fast vid kött. Varför inte testa Lax Rydberg, Falukorv Rydberg, Kyckling Rydberg eller Vego Rydberg?! Bara fantasin sätter gränserna. Huvudsaken man äter och njuter av den underbara maten!

Några saker ni ska tänka på är att inte steka köttet för länge. Det ska vara mört och saftigt, gärna härligt rosa! Uppläggningen är också viktig. Lägg det tärnade köttet i mitten på ett fat, löken i en krans runt köttet och potatisen ytterst. Maten ska blandas i magen, inte på tallriken. Toppa med senapsmousse och rå äggula. Njut!!!

Magiskt gott!

Magiskt gott!

Biff Rydberg, 4 port

800 g oxfilé, ryggbiff eller annat gott nötkött
ca 10 medelstora råa potatisar
2 gula lökar
4 ägg
4 msk rapsolja
5 msk smör

Senapsmousse
1 dl Colemans senapspulver
ca 1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
ev 2 tsk brunt senapsfrö

Skala potatisen. Skär potatis och kött i ca 1 cm stora tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Låt potatisen rinna av ordentligt i ett durkslag. Råstek potatisen i hälften av oljan och smöret i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti, krydda med salt och peppar. Stek löken sakta i 2 msk av smöret tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Höj värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i omgångar i resten av smöret och oljan tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti.

Senapsmousse: Vispa upp grädden med sockret. Blanda i resten av ingredienserna. Låt stå och dra en stund i kylen. Vid servering, doppa en matsked i varmvatten. Forma små ägg av moussen, lägg över köttet. Tips! Börja gärna med en mindre mängd senapspulver, och smaka dig fram till en styrka du tycker är lagom.​

Lägg upp kött, potatis och lök separat på tallriken. Klicka senapsmoussen över köttet. Servera med rå äggula.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *