Motverka fördomar och utanförskap

Tänk att Sverigedemokraterna lockade så många röster i valet i helgen. 12.9%. Skrämmande tycker jag. Ett mer invandringskritiskt parti får man leta efter. Sverigedemokraterna förespråkar bland annat ett befolkningsmässigt homogent samhälle. De motsätter sig invandring från kulturer som kommer ifrån “avlägsna” delar av världen och vill förbjuda minoritetsreligioner att till exempel bygga religiösa byggnader vilket strider mot religionsfriheten eftersom det inskränker vissa personer friheten att utöva sin religion.

Jag tror mycket av folks fördomar beror på okunskap. Man är rädd för det man inte känner till.

Bud från 7-elevenSkulle vi varje dag prata med en främling, exempelvis med personen bredvid oss på bussen eller tunnelbanan, skulle vi få nya bekantskaper och insikter i andra livsöden som idag går oss förbi. Det skulle definitivt kunna motverka fördomar och utanförskap.

Bjud någon du inte känner på en kopp kaffe och en bulleAtt fika tillsammans är ett bra sätt att mötas på. Varför inte bjuda någon du inte känner på en kopp kaffe och en bulle. Kanske någon du inte pratat med på ditt jobb förut, någon du möter på väg hem från jobbet eller en granne som du träffar i tvättstugan. Alltid finns det något att prata om och tänk vilka insikter om andra du kan skaffa dig.

För att råda bot på fördomar och utanförskap har 7-Eleven och Friends Sverige initierat arrangemanget Fika för vänskap som äger rum här i Stockholm på Sergels Torg i morgon 18 september klockan 16-18. De bjuder på kaffe, Festis och mumsiga kanelbullar. Ju fler vi blir, desto mer pengar till Friends. Den som vill och vågar kan fika med en främling i någon av ”mötesrummen” som finns uppställda. Kom dit du också!

#fikaförfriends

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *