Mylk den stora trenddrycken 2016

Det är en hel del trendrapporter som publiceras just nu. Som jag tidigare har konstaterat är några av de största snackisarna Eat Clean (mer rena produkter med få ingredienser), Flexiterian (ät vegetariskt så ofta du kan, gör undantag när du verkligen vill ha kött eller fisk), mindre perfektion – mer hantverk och ”dirty” samt Mylk istället för mjölk/milk  (kokosolja, nötmjölk, havremjölk istället för komjölk).

Ingredienser för att göra egen kokosdryck.

Ingredienser för att göra egen kokosdryck.

Ner med allt i mixer.

Ner med allt i mixer.

Mixa några minuter.

Mixa några minuter.

Hemgjord kokosmylk.

Hemgjord kokosmylk.

Mylk har jag druckit länge. Det är sällan jag dricker mjölk som den är rakt upp och ner i ett glas, däremot har jag gärna mjölkprodukter till gröt, smoothies, varm choklad, latte och liknande. I dessa situationer föredrar jag faktisk mylk och jag har testat allt från sojamjölk, färsk kokosmjölk, mandeldryck, kokosnöt-mandeldryck, mandeldryck med mörk choklad, hasselnötsdryck, risdryck, havredryck, etc. Jag har till och med testat att göra egen mandelmjölk med fantastiskt resultat! Nu har jag också gjort hemgjord kokosmjölk. Hur enkelt som helst. Tog inte många minuter. Resultatet blev en krämig och mycket, mycket god kokosmylk som verkligen ska njutas av. Billigt är det också att göra sin egen mylk istället för att köpa. Priset i affären ligger runt 20-25 kronor litern och att göra egen kostar bara en bråkdel av det.

Nu har jag tänkt att i större utsträckning göra min egen mylk (om tiden tillåter) och har därför samlat några recept som jag ska dela med mig av till er.

Hasselnötsmjölk, ca 1 liter

3 dl hasselnötter (eller cashew, valnötter, etc)
1 liter vatten
4-5 färska urkärnade dadlar eller 1 msk honung
kanel
kardemumma
havssalt

Blötlägg nötterna minst 6 timmar, gärna över natten. Blötläggningen gör dom lättare att mixa och enklare för magen att smälta. Skölj nötterna noggrant innan du mixar dem med nytt vatten.

Lägg nötterna i mixern och mixa tills du får en vit fin mjölk. Sila mjölken genom en nötmjölkspåse eller nylonstrumpa ner i en skål. Krama ut all mjölk ur duken/strumpan med händerna för att få ut allt. Häll ned salt. Tillsätt eventuell smaksättning. Häll över mjölken i en glasflaska med lock. Förvara i kyl. Skaka före användning. Håller ca 2-3 dagar i kylskåp.

Mandelmjölk, ca 1 liter

3 dl mandlar
1 l vatten eller kokosvatten
1 nypa salt

Blötlägg nötterna minst 6 timmar, gärna över natten. Blötläggningen gör dom lättare att mixa och enklare för magen att smälta. Skölj nötterna noggrant innan du mixar dem med nytt vatten.

Lägg nötterna i mixern och mixa tills du får en vit fin mjölk. Sila mjölken genom en nötmjölkspåse eller nylonstrumpa ner i en skål. Krama ut all mjölk ur duken/strumpan med händerna för att få ut allt. Häll ned salt. Tillsätt eventuell smaksättning. Häll över mjölken i en glasflaska med lock. Förvara i kyl. Skaka före användning. Håller ca 2-3 dagar i kylskåp. Vill du ha krämigare mjölk lägger kan du lägga till 1 dl mandlar. Vill du ha tunnare mjölk så kan du minska med 1 dl mandlar. Tips på smaksättning är vanilj, kanel, kardemumma, riven muskot, kokosextrakt, mandelextrakt, chaikrydda, etc.

Kokosmjölk, ca 1 liter

4 dl riven kokos
8 dl vatten
2 dl kokosvatten
1/4 vaniljstång eller 1 krm vaniljfrön

Mixa kokos, vatten och kokosvatten. Dela vaniljstången på längden och lägg ner den i mjölken. Sila av i nötmjölkspåse eller en silduk och krama ut mjölken. Förvara i kylen, håller 2-3 dagar.

Havremjölk, ca 1 liter

3 dl havregryn
1 liter vatten
2 msk neutral olja, tex rapsolja
1/2 krm salt

Mixa grynen i en mixer. Tillsätt vatten, olja och salt. Mixa allt i några sekunder, låt stå 5-10 minuter. Sila av i nötmjölkspåse eller en silduk och krama ut mjölken. Förvara i kylen, håller 2-3 dagar.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *