Nyttig tonfiskgryta i Crock Pot

Ingredienser till Thailändsk tonfiskgryta

Ingredienser till Thailändsk tonfiskgryta

Jag föredrar att bryna för att få till Maillardreaktionen

Jag föredrar att bryna för att få till Maillardreaktionen

Vi håller på våra nyårstraditioner. Igår firade vi som vanligt med samma fina vänner och i princip med samma upplägg som vi har haft alla år. Av olika anledningar stod vi för huvudrätten i år. Vi har annars stått för dricka till huvudrätten samt efterrätt med tillhörande dryck. Vi körde på en klassisk huvudrätt. Oxfilé tillagad sous vide. Till detta frasiga potatisbakelser, sallad samt kantarellsås och vinsås från Jesses. Behöver jag säga att det var magiskt gott?! Förutom god mat och dryck bestod kvällen av prat, lek, kärlek och självklart mängder med raketer med crescendo vid tolvslaget. Idag tar vi det bara lugnt. Såsar runt i myskläder och avslutar kvällen med bästa hämtpizzan.

Ner med alla ingredienser och på med locket!

Ner med alla ingredienser och på med locket!

Nytt år innebär att många tar chansen till nystart. Man ska träna (mer?) och äta nyttigt (nyttigare?). Är du en av dessa kommer här receptet på en nyttig tonfiskgryta i Crock Pot. Bästa nyttiga maten! Den här tonfiskgrytan har många plus. Billig, enkel och fantastiskt god. Jag gav den en thailändsk touch med röd curry, limeblad och kokosmjölk. Rätten går lika bra att laga till på ett kick i en vanlig gryta eller kastrull på spisen. Jag älskar dock min Crock Pot och tycker den gör jobbet så bra.

Tonfiskgrytan är färdig att serveras.

Tonfiskgrytan är färdig att serveras.

Jag äter i princip aldrig tonfisk på burk. Bara färsk tonfisk. Jag förknippar tonfisk på burk med kattmat och ogillar starkt doften från en öppnad burk. Men som ingrediens i den här grytan kommer tonfisken helt till sin rätt och skapar magi! Man kan i princip ha ner vad som helst i sin tonfiskgryta. Se mitt recept som en stomme att bygga från efter vad som finns hemma och eget smak och tycke. Servera med fullkornspasta, råris eller annan nyttigare kolhydratskälla. Vill man lyxa till det är det annars gott med vanlig pasta eller vitt ris.

Thailändsk tonfiskgryta i Crock Pot.

Thailändsk tonfiskgryta i Crock Pot.

Thailändsk tonfiskgryta i Crock Pot, 4 port

2 burkar tonfisk i vatten
1 hackad gul lök
1 skivad röd chili eller chilipulver efter smak
1 msk röd currypasta
1 msk fisksås
2 st limeblad (även krossat citrongräs går bra)
1 tsk riven färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
1 hackad paprika
6 halverade cocktailtomater
0.5 msk matolja

Häll vattnet av tonfisken. Hacka och skiva lök, chili och paprika. Fräs currypastan i matolja på spisen. Ställ tillbaka på tillagningsenheten eller fräs även lök, chili, tomat, paprika och ingefära. Tillsätt övriga ingredienser. Låt gå på svag värme i 4 timmar. Smaka av med salt och peppar.

Tillagning i gryta: Häll vattnet av tonfisken. Hacka och skiva lök, chili och paprika. Fräs currypastan i matolja på spisen. Tillsätt allt utom tonfisk. Låt puttra 5 minuter. Tillsätt tonfisk och låt allt bli varmt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *