NOGA med kaffepraliner
Visst är det kul att umgås med nära och kära under roliga och avslappnade former? Man kan vara hemma hos någon eller ute på lokal. Nu under december verkar det som de flesta företag och arbetsplatser har konferenser och aktiviteter kombinerat med julbord ute på stan. Varenda lokal är uppbokad!
Själv var jag bjuden till restaurang och smakstudio NOGA på ett trevligt bakevent som min bloggvän Lina hade styrt upp. NOGA står för nordisk gastronomi och har fokus på nordiska smaker och råvaror. Det är en lunchrestaurang med hög klass och bordsservering som under kvällen byter skepnad till en matstudio för entusiaster som vill lära sig mer. De håller till på Kungsholmen i Stockholm (Lindhagensgatan 100) i en fantastiskt vacker lokal. Köksmästare är Tomas Diederichsen, årets kock 2011 och i teamet finns även Pi Le som är lagkapten för juniorkocklandslaget.
Tycker man om att träffas över grytorna är ett event på NOGA verkligen ett kul sätt att umgås vänner, kollegor och kunder emellan. Man kan vara allt från ett litet sällskap till 70-80 personer. Man får lära sig metoder, grunder och teknik av professionella kockar och sedan lagar man maten tillsammans.
Man kan välja mellan flera olika inriktningar, tex laga en 4-rättersmeny eller gå en kaffepralinkurs. Det jag var på var just en kaffepralinkurs. Perfekt så här när det närmar sig jul. Vem vill inte ha godsaker på julbordet?!
När vi kom hälsades vi välkomna av Tomas och Pi och blev bjudna på en supergod wrap och gott att dricka till. Vi fick en genomgång av hur kvällen var upplagd och delades in i 4 lag där varje lag skulle laga en varsin kaffepralin. Jag teamade ihop med underbara Nina och på vår lott föll att göra en tonkakola. Tonka är en böna som härstammar kommer från Sydamerika. Efter att ha torkats marineras bönorna i rom för att förstärka smaken ytterligare. Tonkabönan är mycket doftrik med en doft av bittermandel, plommonkärnor, vanilj, tobak, rök och hö. Den används vanligtvis i desserter tillsammans med grädde eller sås.
De andra grupperna gjorde choklad- och honungskola, blåbärsmarmelad med kamomillsocker och rabarbervatten i ett skal av vit choklad.
Vi följde receptet och fick lära oss mycket tips och tricks av Tomas och Pi. Vi var 9 personer och det var ett perfekt sätt att umgås. Det blev mycket prat och skratt inom gruppen, mellan grupperna och med kockarna. Det kändes otroligt privilegierat, roligt, stimulerande och utmanande och jag hade en fantastiskt kväll!
Det vi åstadkom i pralinväg var givetvis också helt magiskt. Inte för att skryta, och jag tror de flesta höll med mig, tonkakolan som jag och Nina gjorde var den allra godaste. Perfekt kokt kola med smak av salt och smak av den här unika tonkabönan. Helt fantastisk!! Choklad- och honungskolan var inte dum den heller. Framför allt var den otroligt lätt att göra. Vi åt och njöt av godsakerna och det vi inte åt upp fick vi ta med oss hem. Jag har svårt att se det jag fick hem kommer räcka särskilt länge – de var ju så goda allihopa! Som tur är kommer vi få recepten hemskickade så att vi kan baka mer på hemmaplan.
En goodiebag fick vi också med. NOGA-matstudio är en del av Fazer och med oss hem fick vi mustigt smakrikt bröd och choklad i olika former och smaker! Tack allihopa för en mycket minnesvärd kväll! Vårt härliga gäng bestod av Pernilla, Mia, Jenny, Lina, Matstugan (Linda), jag, Kinna, Nina och Agnieszka.
Ja, er tonkakola var allra godast, heeelt klart. 😉 Jättekul att ses igen. Kram
Var gärna med i dagens lucka!
Du hittar den här
http://lifeofjohanna.se/2014/december/lucka-12.html#comment
Tack för du kom
😉 så fint inlägg 😉 kramar