Eget bake-off bröd

Finns det något som slår doften av nybakat?! Okej, det skulle väl vara att få äta av det goda också, men den här doften – den är helt magisk. Många tycker att det är krångligt, svårt och att det tar lång tid att baka sitt eget bröd och fikabröd men det finns både lättbakade och snabba alternativ.

Jag har tidigare skrivit om mitt underbara hälsobröd som bara är att röra ihop, skjuta in i ugnen och sedan njuta av 80 minuter senare och att göra en kladdkaka (vanlig eller nyttig) är också ”piece of cake” och tar inte många minuter att röra ihop.

Men bröd med jäst då? Visst det tar sin tid men även här finns genvägar och den här genvägen kan du applicera både på bröd och bullar.

Eget bake-off bröd

Du gör helt enkelt det eget bake-off bröd. Detta underbara knep hittade jag i min nya favoritkokbok Veckans favoriter – Middag på bara 30 minuter av Sara Begner. Själva brödreceptet är dock ett av mina gamla beprövade recept.

Vad är då bake-off bröd? Jo, du bakar helt enkelt brödet fram till det skedet att du ska pensla och toppa det för att sedan skjuta in i ugnen.

Man knådar ihop brödet ordentligt, låter det jäsa, formar brödet till frallor/limpa/bullar och låter det jäsa för andra gången. Efter andra jäsningen lägger du in bröden direkt i frysen. Du styckfryser dom helt enkelt och när de är ordentligt frysta kan man lägga flera i samma påse. När du sedan snabbt vill ha ett nybakat bröd tar du fram exakt så många du vill ha, tinar upp dom på en plåt, penslar och tar på eventuell topping och gräddar dom i ugnen. Smidigt va?!

Mitt första bake-off bröd blev nyttiga keso- och morotsfrallor med solfrosfrön.

Keso- och morotsfrallor, 10-12 st

25 g jäst
3 dl vatten, 38 grader
2 dl keso
1 finriven stor morot
2 dl grovt dinkelmjöl
9-10 dl dinkelsikt (ta mer efter behov)
2 tsk salt
1 dl solrosfrön (+ 1 msk till topping)

Lös ut jästen med det fingervarma vattnet. Riv moroten fint. Blanda ner morot och övriga ingredienser i bunke/bakmaskinen och kör till en jämn, fast deg (ca 10 minuter). Låt vila under bakduk i ca 60 min till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölat bord och forma till bollar. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt vila under bakduk i ca  40 minuter. Styckfrys frallorna och lägg sedan i påsar.

Ta fram önskat antal bröd, lägg på bakplåtsklädd plåt och låt tina. Spraya sedan med vatten eller olivolja och häll på solrosfrön. Grädda i ugn 200ºC i ca 15-20 minuter. Låt svalna. Ät och njut!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

2 svar

  1. Gunnel O Eriksson skriver:

    Hur lång tid tar det att tina de frysta bullarna? Kan man tina dem under bakduk hela natten? / Gunnel

  2. Jessica Sundberg skriver:

    Oj, det minns jag inte. Hela natten känns ganska långt visserligen. Borde inte ta längre än någon timme. Men kan ju å andra sidan inte skada att ha de framme hela natten på jäsning? Eller i kylen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *