Hemgjord bibimbap

Skapa din egen korenska pyttipanna

Kvällens middag blev något utöver det vanliga. Med lite hjälp av köpta färdigsåser och produkter från restaurang Arirang skapade jag en helt fantastisk hemgjord bibimbap som verkligen inte gick av för hackor. Maten gick verkligen hem hos hela familjen och var så nära en äkta koreansk bibimbap man kan komma.

Gör det lätt för dig - köp färdiga såser och kimchi

Bibimbap är en koreansk variant på pyttipanna. Rätten serveras som en skål av varmt vitt ris toppat med sauterade och kryddade grönsaker, kimchi, stark chilisås, ett rått eller stekt ägg och skivat kött. Ingredienserna blandas genomgående ihop precis före servering. Ordet bibimbap betyder just blandat mål.

Maten är serverad

Barnen och Mattias som är känsliga för stark mat tyckte chilisåsen och kimchin var för starka. Istället tog de såsen Katzu som är en mild sötkryddig sås som är färdig att användas kall, direkt från flaskan. Den passade bra den med! Själv föredrog jag den starka såsen.

Portion nummer ett!

Det här kommer jag garanterat att göra om snart igen!

En underbar lunchlåda fick jag också till

Bibimbap, 4 port

400 g lövbiff
2 vårlökar
2 msk Katzu
4 port basmatiris
3 msk sesamolja
1 stor morot
1 squash
150 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
120 g färska böngroddar
4 stekta ägg
Rostade sesamfrön
Kimchi
Gochoo Jang (koreansk chilisås)

Koka riset enligt anvisning på paketet.

Strimla biffen och vårlöken. Lägg i en bunke. Häll över 2 msk Katzu. Blanda runt och låt marinera minst en timme i kylskåp.

Skär squash och morot tunt och fint. Hacka vitlöken. Stek moroten i en fjärdedel av vitlöken och sesamolja tills den fått fin färg. Lägg upp i separat skål. Stek squashen i en fjärdedel av vitlöken och sesamolja tills den fått fin färg och lägg upp i separat skål. Stek spenaten i en fjärdedel av vitlöken och sesamolja och lägg upp i separat skål. Avsluta med ska steka den marinerade biffen i en fjärdedel av vitlöken, sesamolja, soya och lite salt. Lägg upp i separat skål. Stek äggen och rosta sesamfröna.

Lägg upp en klick med ris och sedan små högar av de steka tillbehören runt om. Avsluta med ett ägg på toppen, böngroddar, Gochoo Jang och rostade sesamfrön.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Karro skriver:

    Spännande, har aldrig hört talas om rätten. Men den både låter och ser riktigt god ut.
    Tack för tipset.
    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *