Hemgjord bibimbap
Kvällens middag blev något utöver det vanliga. Med lite hjälp av köpta färdigsåser och produkter från restaurang Arirang skapade jag en helt fantastisk hemgjord bibimbap som verkligen inte gick av för hackor. Maten gick verkligen hem hos hela familjen och var så nära en äkta koreansk bibimbap man kan komma.
Bibimbap är en koreansk variant på pyttipanna. Rätten serveras som en skål av varmt vitt ris toppat med sauterade och kryddade grönsaker, kimchi, stark chilisås, ett rått eller stekt ägg och skivat kött. Ingredienserna blandas genomgående ihop precis före servering. Ordet bibimbap betyder just blandat mål.
Barnen och Mattias som är känsliga för stark mat tyckte chilisåsen och kimchin var för starka. Istället tog de såsen Katzu som är en mild sötkryddig sås som är färdig att användas kall, direkt från flaskan. Den passade bra den med! Själv föredrog jag den starka såsen.
Det här kommer jag garanterat att göra om snart igen!
Bibimbap, 4 port
400 g lövbiff
2 vårlökar
2 msk Katzu
4 port basmatiris
3 msk sesamolja
1 stor morot
1 squash
150 g bladspenat
2 vitlöksklyftor
2 msk japansk soja
120 g färska böngroddar
4 stekta ägg
Rostade sesamfrön
Kimchi
Gochoo Jang (koreansk chilisås)
Koka riset enligt anvisning på paketet.
Strimla biffen och vårlöken. Lägg i en bunke. Häll över 2 msk Katzu. Blanda runt och låt marinera minst en timme i kylskåp.
Skär squash och morot tunt och fint. Hacka vitlöken. Stek moroten i en fjärdedel av vitlöken och sesamolja tills den fått fin färg. Lägg upp i separat skål. Stek squashen i en fjärdedel av vitlöken och sesamolja tills den fått fin färg och lägg upp i separat skål. Stek spenaten i en fjärdedel av vitlöken och sesamolja och lägg upp i separat skål. Avsluta med ska steka den marinerade biffen i en fjärdedel av vitlöken, sesamolja, soya och lite salt. Lägg upp i separat skål. Stek äggen och rosta sesamfröna.
Lägg upp en klick med ris och sedan små högar av de steka tillbehören runt om. Avsluta med ett ägg på toppen, böngroddar, Gochoo Jang och rostade sesamfrön.
Spännande, har aldrig hört talas om rätten. Men den både låter och ser riktigt god ut.
Tack för tipset.
Kram