På längden och tvären

En gyllene deg tar sin form!Första advent är redan passerad. Nu är det hög tid att sätta igång med julförberedelserna. Julbaket till exempel. Pepparkakor har jag och barnen redan bakat, men som sagt behövs det en omgång till.

Kavla ut avlånga plattorPå med fyllningenRulla ihop och försök klippa och vika lite snyggare än jag lyckadesToppa med ägg och pärlsocker och dags för andra jäsningenI helgen passade jag på att baka en omgång saffranslängder. Dessa brukar ha en strykande åtgång så jag kommer garanterat att baka lussebullar/lussekatter/lusselängder minst en gång till. Det ska ju räcka ända till självaste julhelgen.

Jag kom på helt spontant så där att jag skulle baka och hade inte någon färsk jäst hemma. Torrjäst hade jag dock och det gick faktiskt lika bra! Bara att läsa instruktionerna på förpackningen (blanda ut torrjästen i mjölet och ha varmare vätska) så fungerar det som vanlig jäst.

En stolt bagareDe blev riktigt fina!Resultatet blev hur bra som helst! Saftiga, välsmakande längder som passar utmärkt till såväl en kopp glögg som till te/kaffe/saft/mjölk/julmust eller vad du nu föredrar.

Saffranslängder, 2 st

1 pkt jäst, 50 g
100 g smör
5 dl mjölk
2 påsar saffran à 0,5 g
1 burk kesella, lätt
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
17–19 dl vetemjöl
Ägg och pärlsocker till pensling och topping

Fyllning 1:
30 g smör eller margarin
100 g vit choklad
100 g mandelmassa
1/4 dl socker

Fyllning 2:
50 g smör eller margarin
100 g mandelmassa
1 dl russin

Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37°. Slå vätskan över jästen. Rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt kesella, socker, salt samt det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Täck bunken och låt degen jäsa i 40 min.

Baka ut till två avlånga plattor.

För fyllning 1: Bred ut smöret på plattan. Riv över chokladen och mandelmassan och strö på sockret. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

För fyllning 2: Bred ut smöret på plattan. Riv över mandelmassan och strö över russin. Rulla ihop till en rulle. Klipp med 1.5 cm mellanrum och vik framåt, vänster, höger, framåt, vänster, höger, etc. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Lägg på plåt och grädda på 200 grader i 25-30 min.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *