Per Morbergs Boeuf Bourguignon

Per Morbergs Boeuf Bourguignon

Per Morbergs Boeuf Bourguignon

Jag ska använda min Crock-Pot!

Jag ska använda min Crock-Pot!

Kött, fläsk, lök, vitlök, morot och champinjoner hackat och klart!

Kött, fläsk, lök, vitlök, morot och champinjoner hackat och klart!

Förra veckan började skolan för många. På torsdag är det dags för mina barn att åter sätta sig i skolbänken. Själv har jag jobbat ett par veckor och börjar komma in i rutinerna igen. Hur ogärna jag än vill börjar hösten krypa på. Vädret är mer ostadigt och temperaturen sjunker sakta men säkert. Faktum är att jag tände årets första brasa i fredags… En fördel är att man åter bli sugen på varm, vällagad mat som tex grytor. Igår passade jag på att laga till Per Morbergs Boeuf Bourguignon i min Crock-Pot som blev kvällens middag. Receptet är från jättekokboken Morberg: Maten drycken och konsten att kombinera.

Jag valde att bryna kött och fläsk innan tillagningen i Crock-Pot.

Jag valde att bryna kött och fläsk innan tillagningen i Crock-Pot.

I med övriga ingredienser.

I med övriga ingredienser.

Låg effekt i 8 timmar blir perfekt.

Låg effekt i 8 timmar blir perfekt.

Per rekommenderar faktiskt att laga till grytan en eller ett par dygn i förväg så att smakerna kan stå till sig och utvecklas. Jag valde att tillaga rätten i min Crock-Pot men i originalreceptet använder man sig av en gryta. De ändringar jag gjorde med min Crock-Pot var att jag brynte köttet och fläsket i grytan och hällde bort överflödig vätska. Sedan la jag bara i övriga ingredienser och körde på låg effekt i 8 timmar. Ett helt perfekt resultat! Hur gott som helst, sååå jäkla gott ursäkta svordomen. Mört kött, perfekt tillagade grönsaker och supergoda smaker i både kött, grönsaker och såsen. Man vill bara ha mer. En riktig höstfavorit!

”Det går alltid åt dubbelt så mycket vin som man tror – oräknat hur mycket kocken drar i sig under tillagningen. Speciellt när man som sig bör lagar grytan en dag i förväg.”

Jag har tidigare lagat Morbers Kalops i Crock-Pot och det är en riktig kioskvältare. Den får ni inte heller missa.

Boeuf Bourguignon klar att ätas!

Boeuf Bourguignon klar att ätas!

Boeuf Bourguignon, 8 port

1 kg högrev
50 g rökt sidfläsk i bit eller fläsksvål
1 stor morot
100 g små gula lökar eller schalottenlökar 6-7 st
100 g champinjoner
2 msk rapsolja eller majsolja
3 vitlöksklyftor
ev 1/2 dl vetemjöl
75 cl rödvin
salt och peppar
1 tsk strösocker
1 kryddbukett med persiljestjälkar, 1 lagerblad, 1 kvist timjan

Garnering
100 g hela smålökar 6-7 st
100 g tärnat rökt sidfläsk eller bacon
100 g champinjoner
1/2 dl hackad persilja

Putsa högreven från eventuella senor och fett. Skär den i 4 cm stora tärningar. Skär fläsket i grova skivor. Hetta upp en gryta, gärna av gjutjärn. Lägg i fläsket och låt det smälta. Skala moroten och lökarna och skär dem i grova bitar. Dela även champinjonerna i mindre bitar.

Lägg ner alltsammans i grytan och bryn det tillsammans med fläsket. Hetta upp oljan i en stekpanna och bryn köttet i omgångar. Lägg ner det i grytan. Skala och krossa vitlöksklyftorna med en stor kniv och rör ner moset i grytan. Pudra eventuellt över mjöl om du vill att grytan ska få en simmigare konsistens. Rör om. Häll i vinet och låt koka upp. Skumma. Salta och peppra och lägg sedan i sockret och kryddbuketten.

Rör om och låt grytan sjuda långsamt på spisen i 1-1 1/2 timma eller tills köttet är mört. Hit kan du förbereda och sedan gärna låta grytan stå ett dygn eller två.

Skala lökarna till garneringen. Bryn dem tillsammans med fläsket och champinjonerna. Skär dem i fyra delar om de är stora. Lägg sedan ner alltsammans i grytan strax före servering. Strö över persiljan.

Servera med tex kokt potatis eller ris.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *