Låt bönor förändra ditt liv kokboken

Låt bönor förändra ditt liv kokboken

Låt bönor förändra ditt liv kokboken

Första receptet ut!

Första receptet ut!

Nytt år, nya möjligheter! Som vanligt är nyårsskiftet fullt med nyårslöften. Man ska träna (mer?) och äta nyttigt (nyttigare?). Bokförlagen, även här som vanligt, hänger på genom att släppa massor av nya böcker. Många med tema hälsa, träning och välmående. Inte mig emot. Jag inspireras av denna typ av litteratur. Jag har fått hem en hel drös med böcker jag ska recensera. En av dessa är boken Låt bönor förändra ditt liv kokboken. Jag nämnde den i föregående inlägg i samband med att jag lagade till en härligt mustig kikärtsgryta med indiska smaker från boken. Den måste ni testa – så gott!

En härlig Fritata ned champinjoner äldelost och svarta bönor

En härlig Fritata ned champinjoner äldelost och svarta bönor

Linsbiffar med korv.

Linsbiffar med korv.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är skriven av Lars-Erik Litsfeldt, Patrik Olsson och Birgitta Höglund. Det är uppföljaren till boken Låt bönor förändra ditt liv. Den har jag tyvärr inte läst men låter mycket intressant. Den går helt enkelt igenom vad en bönrik kost kan göra för hälsa och välmående. Man mår bättre, får stabilare blodsocker och går ner i vikt. I kokboken bygger författarna vidare på temat böna. Den börjar med en kort teoretisk genomgång av prebiotika, probiotika, tarmflorans påverkan på vårt psykiska välmående, blötläggning tillagning och förvaring av baljväxter. Otroligt intressant och lärorikt. Att äta mer bönor och syrade produkter har inte känts mer rätt.

Perfekt till fredagstaco.

Perfekt till fredagstaco.

En god röra.

En god röra.

Sedan följer den magiska receptdelen. Delen som får mig ännu mer inspirerad av att äta mer bönor. Lugn, lugn alla köttätare. Det är inte bara vegetariska recept. Självklart kan man äta ”som vanligt” men lägga till bönor till den vanliga kosten. Boken är uppdelad i kapitlen Från grönsakslandet, Från sjö och hav, Från skog och mark, Energifyllt från bageriet, Gröna sköna tillbehör – såser sallader och röror, Proteinrika drinkar, Mjölksyrat samt Ett gott slut. En komplett receptsamling med något för alla.

En bönig kaffedrink.

En bönig kaffedrink.

Något sött och gott men ändå bönrikt.

Något sött och gott men ändå bönrikt.

Det är många lockande recept och härliga bilder (några bilder lite väl mörka enligt min smak – älskar färgrika ljusa bilder där maten lyfts fram på ett snyggare mer stilrent sätt). Vad sägs till exempel om Fritata ned champinjoner äldelost och svarta bönor, Kidneybönsvåfflor på medelhavsvis, Linsbiffar med lammkorv och tomatsalsa, Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal, Valnötsbröd med borlottibönor, Café crème med borlottibönor, Kardemummakaka med cannellinibönor och Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor.

Kommer garanterat testa fler recept inom kort. Håll utkik om ni liksom jag vill förbättra er hälsa eller bara njuta av god mat!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. Hej och tack för en väldigt fin recension. Skrivit om den på min blogg nu.
  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2018/01/15/recension-av-lat-bonor-forandra-ditt-liv-kokboken-pa-bloggen-leva-sunt/
  Glada hälsningar./ Birgitta

 2. Maj-Britt Dahlberg skriver:

  Köpte boken låt bönorna förändra ditt liv från Adlibris. Bokens layout är super. Är emellertid besviken på recepten. De är alldeles för krångliga och speciella. Hade väntat mig en kokbok med lättlagade vanliga recept med bönor.

 3. Jessica Sundberg skriver:

  Ja, den kanske vänder sig mer till lite mer nerdiga bönmatlagare…. !

 1. januari 15, 2018

  […] Lika glad blev jag åt att läsa den här fina recensionen inne på bloggen Leva sunt. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.