Polpette al pomodoro i Crock Pot

Polpette al pomodoro i Crock Pot

Polpette al pomodoro i Crock Pot

Vi är många som älskar köttbullar. Klassiska köttbullar med brunsås, rårörda lingon och potatismos kan var en måltid som fungerar både till vardags som fest! Svenska köttbullar är världsberömda, bland annat genom den svenska kocken i Mupparna samt genom IKEA. Det är inte bara i Sverige vi äter köttbullar. De har även en italiensk släkting, Polpette al pomodore, som har en lite annan textur och smak. Idag har jag gjort Polpette al pomodoro i Crock Pot.

Börja med tomatsåsen.

Börja med tomatsåsen.

Härliga extra stora lyxiga köttbullar.

Härliga extra stora lyxiga köttbullar.

Ner med bullarna i tomatsåsen.

Ner med bullarna i tomatsåsen.

Den italienska köttbullen polpette är helt fantastisk! Tänk dig en köttbulle av finaste färs fylld med parmesan och persilja som får puttra i härlig tomatsås. Så gott! Serveras med den pastasort man själv tycker bäst om och toppas självklart med extra parmesan. Perfekt att njuta av kalla vinterdagar som dessa!

Klart efter 4 timmar låg effekt.

Klart efter 4 timmar låg effekt.

Jag gillar att göra mina italienska köttbullar på kalvfärs. Det ger en lättare smak, men det går lika bra att göra dem på nötfärs också.

Polpette al pomodoro

Polpette al pomodoro

Polpette al pomodoro i Crock Pot, 4 port

Köttbullar:
600 gram kalvfärs (eller annan färs)
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
2 dl hackad bladpersilja
2 dl nyriven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Rivet skal från en ½ citron

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk tomatpuré
1 burkar krossade tomater à 400 g
1 tsk socker
flingsalt
nymald svartpeppar

Börja med köttbullarna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla ca 5 minuter. Riv osten. Tillsätt färsen och övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt. Forma färsen till stora köttbullar med vattensköljda händer eller köttbulletång. Låt vila och sätt igång med tomatsåsen.

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs glansigt i olivolja i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna på spisen. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat och socker. Rör om. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Lägg försiktigt i köttbullarna. Låt gå på svag värme i 4-5 h eller hög i 2-3 h.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *