Polpette al pomodoro i Crock Pot
Vi är många som älskar köttbullar. Klassiska köttbullar med brunsås, rårörda lingon och potatismos kan var en måltid som fungerar både till vardags som fest! Svenska köttbullar är världsberömda, bland annat genom den svenska kocken i Mupparna samt genom IKEA. Det är inte bara i Sverige vi äter köttbullar. De har även en italiensk släkting, Polpette al pomodore, som har en lite annan textur och smak. Idag har jag gjort Polpette al pomodoro i Crock Pot.
Den italienska köttbullen polpette är helt fantastisk! Tänk dig en köttbulle av finaste färs fylld med parmesan och persilja som får puttra i härlig tomatsås. Så gott! Serveras med den pastasort man själv tycker bäst om och toppas självklart med extra parmesan. Perfekt att njuta av kalla vinterdagar som dessa!
Jag gillar att göra mina italienska köttbullar på kalvfärs. Det ger en lättare smak, men det går lika bra att göra dem på nötfärs också.
Polpette al pomodoro i Crock Pot, 4 port
Köttbullar:
600 gram kalvfärs (eller annan färs)
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
2 dl hackad bladpersilja
2 dl nyriven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Rivet skal från en ½ citron
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 msk tomatpuré
1 burkar krossade tomater à 400 g
1 tsk socker
flingsalt
nymald svartpeppar
Börja med köttbullarna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt det svälla ca 5 minuter. Riv osten. Tillsätt färsen och övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar. Blanda ordentligt. Forma färsen till stora köttbullar med vattensköljda händer eller köttbulletång. Låt vila och sätt igång med tomatsåsen.
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs glansigt i olivolja i Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta, annars i en stekpanna på spisen. Tillsätt tomatpuré, krossad tomat och socker. Rör om. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten. Lägg försiktigt i köttbullarna. Låt gå på svag värme i 4-5 h eller hög i 2-3 h.
Senaste kommentarer