Renskavsgryta med lingon och champinjoner

Renskavsgryta med lingon och champinjoner
Renskavsgryta med lingon och champinjoner

Nu är det verkligen säsong för grytor! Att laga en gryta är både mysigt och gott och för att inte tala om enkelt och smidigt. Inte minst om du använder en Crock Pot/slow cooker. Medan allt lagas i grytan kan du koncentrera dig på att göra goda tillbehör eller bara göra något helt annat, som att läsa den där boken du så länge tänkt börja med. Madeleine Landley tipsar om mustiga grytor i sin senaste bok ”Grytor” och nu har jag lagat ytterligare en rätt från boken, Gräddig renskavsgryta med lingon och champinjoner.

Så många höstiga och trevliga ingredienser som ingår i grytan!
Så många höstiga och trevliga ingredienser som ingår i grytan!

Jag använder min Crock Pot i det här receptet, men det går självklart lika bra att laga rätten i en gryta på spisen. Det hela ska då puttra ca 25 minuter på spisen.

Hösten är en tid då en del spänner på sig bössan och ger sig ut och jagar. Vi andra får helt enkelt dra på oss skorna och gå till butiken. Att ha ett paket med hjortskav eller renskav i frysen är perfekt när man vill laga något enkelt och viltsmakande. Bara att plocka fram och tina. Själv köpte jag en mix av 50% renskav, 50% hjortskav vilket gav en riktig god viltsmak.

Dags att starta Crock Pot!
Dags att starta Crock Pot!

Har du nyplockad höstsvamp kan du byta ut skogschampinjonerna i receptet mot samma mängd av den sort du plockat. Trattkantareller, trumpetsvamp eller gula kantareller blir extra gott.

Jag hade ingen färsk rosmarin hemma utan ersatte denna med torkad. Det gick absolut lika bra. Det var just smaken av vilt i kombination med rosmarin som jag personligen tyckte lyfte denna gryta lite extra. Så gott! Jag drog ner på mängden grädde, från 5 dl till 2 dl. Jag låter dock ursprungsmängden stå kvar i receptet. Ni väljer själva hur såsig ni vill ha rätten. Chipotlepastan ersattes med 1-2 tsk sambal oelek, även i detta fall eftersom chipotlepasta inte fanns hemma.

Grytan är klar att njutas av!
Grytan är klar att njutas av!

Som sagt, en otroligt god och smakrik gryta som smälter i munnen! Jag hade pressad potatis till för att till maximalt kunna suga upp den mustiga, goda såsen. I ursprungsreceptet rekommenderas krossad potatis, men man väljer självklart själv det tillbehör man tycker passar bäst till. Ris eller något gryn blir också supergott!

Renskavsgryta med lingon och champinjoner, 4 port

480 g hjortskav eller renskav (2 förp)
1 gul lök
150 g små skogschampinjoner
1 morot
300 g rotselleri
100 g fänkål
2 vitlöksklyftor
100 g lingon
1 msk färsk rosmarin
Smör
1 lagerblad
3 dl mörkt öl
5 dl grädde
2 tsk flytande honung
2 msk skånsk senap
3 msk chipotlepasta
salt, peppar
Rostad lök och lingon som tillbehör

Tina skaven. Skala och grovhacka löken. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Gnugga moroten ren och skiva, gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Skala och tärna rotselleri, strimla fänkål, skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarin eller använd ca 1 msk torkad.

Fräs skaven i lite smör i en panna på spisen eller i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta. Fördela skaven och se till att den får yta runt om. När det är klart låter du löken långsamt mjukna i en klick smör i pannan/grytan. Ha ner champinjonerna och stek tills champinjonerna fått lite färg. Ha ner allt i Crock Pot-grytan och ställ den på tillagningsenheten. Ha ner morötter, rotselleri, fänkål, vitlök, lingon, rosmarin och lagerblad. Slå på öl och rör i honung, senap och chipotlepasta. Lägg på locket och låt gå på svag värme i 3 timmar. Efter 3 timmar lyfter du på locket, har ner grädden, smakar av med salt och peppar och låter gå ytterligare 30 minuter på hög värme.

Servera grytan med krossad potatis/pressad potatis/potatismos/ris/gryn samt rostad lök och lingon (tinade, färska eller lingonsylt för er som vill ha lite mer sötma).

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *