Kyckling med julmustsås
Häromdagen satt jag och slösurfade samtidigt som jag hade tvn på i bakgrunden. Jag hade råkat få på Pernillas jul från 2009 på TV4 play. Ett lättsamt program att ha i bakgrunden när man gör annat. Och härligt med julinspiration så här när det bara är några dagar kvar till jul. I första programmet gjorde de en kycklingrätt jag fastnade för och som passar utmärkt så här inför jul. Det Pernilla lagade var kyckling med rotsaker i ugn med en sås gjord på julmust. Det såg oerhört läckert ut och det var mycket positiva ordalag om både kyckling och sås. En självklarhet för mig att testa då hela familjen älskar kyckling. Smidigt också med allt-i-ett rätt.
Självklart modifierade jag receptet något. Övriga familjemedlemmar gillar inte ingefära så den hoppade jag över. Jag hade inte heller någon rosmarin hemma utan tog bara totalt en kruka färsk timjan. Tyckte det räckte gott och väl. Kycklingen virade jag in i parmaskinka. Det tycker jag sätter pricken över i på en härlig ugnsbakad kyckling. Jag la i hela vitlöksklyftor bland de rotsakerna. Älskar ugnsbakad vitlök!
Alltså, jag skojar inte. Hur GOTT?! MUMS! Såsen måste ni verkligen testa. Nu tog jag minicreme fraiche och det gick alldeles utmärkt, även om jag tror ”äkta” vara skulle varit ännu så mycket godare! Kycklingen inlindad i parman otroligt saftig och god. De ugnsbakade grönsakerna perfekt krisp och mycket god smak i sig själv och från örterna. Den här rätten kommer jag helt klart laga till fler gånger. En solklar 5-poängare. Perfekt att bjuda på i mellandagarna?!
Ingefärskyckling med julmustsås och ugnsrostade rotfrukter, 4 port
Kyckling
4 st kycklingfiléer
4 cm färsk ingefära, tunt skivad
1 kruka rosmarin, grovt hackad
1 msk olivolja
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
Rotfrukter
2 st palsternackor, skalade, delade i bitar
2 st morötter, skalade delade i bitar
4 st potatisar, delade i bitar
2 st rödlökar, klyftade
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
Julmustsås
4 dl crème fraiche
4 dl julmust
2 st hönsbuljongtärningar
2 tsk färsk ingefära, riven
2 tsk färsk rosmarin, hackad
2 msk äkta kinesisk soja
Kyckling: Sätt ugnen på 200 grader. Snitta upp kycklingfiléerna på längden, vik upp den övre delen och lägg i skivad ingefära och grovt hackad rosmarin. Salta och peppra. Vik tillbaka övre delen och ringla olivoljan över. Lägg ner kycklingfiléerna i mitten på en stor ugnsfast form.
Rotfrukterna: Lägg alla rotfrukter samt löken i en stor skål. Häll över olivolja, färska örter, salt och peppar. Blanda runt så att oljan täcker alla grönsaker. Lägg grönsakerna runt kycklingen i formen. Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter eller till kycklingen är genomstekt och rotfrukterna mjuka.
Julmustsås: Blanda crème fraiche, julmust, buljongtärningar, ingefära, rosmarin och soja i en kastrull. Låt såsen puttra i 5-10 minuter.
Senaste kommentarer