Sluta hacka på dig själv

Vi är många som tränar på gym, hemma eller går ut och springer/cyklar/åker skidor etc för att få en stark och hälsosam kropp. Svenskarna är faktiskt bäst på att träna i Europa, ca 70 % tränar någon gång i veckan. Vi är även bäst på att besöka olika typer av träningsanläggningar. Träning förbättrar inte bara kroppens fysik utan är en livsförhöjare även för psyket. När vi tränar ökar kroppens produktion av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner. Träningen ökar självförtroendet och självkänslan, gör en mer stresstålig samt motverkar depression och ångest.

Men ibland räcker inte träningen för att själen ska må bra. Att gå i terapi har blivit mer och mer vanligt och accepterat idag – en utveckling jag verkligen tycker är fantastisk. Jag har själv inte gått i terapi, men har funderat på att testa. Jag tror alla mår bra av att prata med någon utomstående. Vill man inte gå iväg till en terapeut av något slag finns det en hel del självhjälpsböcker och självhjälpsmetoder att botanisera bland. En av dessa går under namnet självmedkänsla.

Självmedkänsla är lätt att förklara och förstå, alla kan använda sig av det och det har visat sig vara mycket effektivt. Självmedkänsla handlar om att bli sin egen bästa vän, sin egen kärleksfulla förälder eller sin egen mentor som bara vill dig väl och som stöttar dig med vänliga, kloka och genomtänkta ord. Det handlar om att stötta dig själv i svåra situationer istället för att lyssna på din inre kritiker, du vet rösten som ständigt påpekar hur fel du är, att du ska skärpa dig, kunde gjort något bättre osv. Istället kopplar du upp dig på ditt eget trygghetssystem. Då utsöndras oxytocin och endorfiner som gör dig lugn och tillitsfull. Detta i kontrast till stress, som kickar igång kamp-flyktsystemet och arenalinet.

Stärk ditt inre!

Sjävmedkänslan består av tre delar:

1. Var vänlig i stället för kritisk mot dig själv.

2. Var närvarande i dina känslor, fly inte från dem. Bli medveten om när de kommer och se om du kan stanna upp innan du reagerar med automatik. När du blir medveten om känslorna kan du välja din reaktion. Det är i det lilla glappet du har möjlighet att påverka.

3. Vi kan känna samhörighet med andra tack vare våra tillkortakommanden. Vi vet att ingen är felfri, det är allmänmänskligt att göra fel. Den insikten kan avdramatisera när vi själva tänker kritiska tankar om oss själva. Acceptera det som är och odla en förstående inställning till dig själv, så som en vis och kärleksfull förälder skulle göra.

Visst låter det bra? Det finns mängder med artiklar och böcker skrivet i ämnet. Bara att läsa på! Vill du kan du också kontakta Liza Skoglund, diplomerad samtalsterapeut, på dinsanning.seLiza Skoglund

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *