Skogens guld

Tjälknöl gjord på älgKantareller och hjortron brukar kallas Skogens guld. Själv skulle jag vilja utnämna älgen till Skogens guld! I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades till middag ikväll. Tjälknul kräver sina timmar först i ugn på svag värme, sedan i saltlag – men åh, så värt det är! Du får ett kött som fullständigt smälter i munnen och smaken är något utöver det vanliga. Hela familjen är tokiga i detta kött och det blir sällan en smula kvar efter middagen.

Tjälknöl, potatisgratäng, sylt och grönsakerExakt så var fallet idag. Tjälknul, potatisgratäng gjord på färdigköpt ”mix” från kyldisken och som bara var att skjutsa in i ugn i ca 20-30 minuter, grönsaker och hemgjord lingonsylt. Fantastiskt gott! Man behöver verkligen inte truga någon i familjen att ta mer, det gör man nämligen mer än gärna!!!

Skogens guld?!Tjälknöl (Tjälknul), ca 4-6 port

1 kg fryst älgstek eller annat viltkött

Lag:
1 liter vatten
1 dl salt
1 msk socker
7 svartpepparkorn
5 enbär
2 lagerblad

Sätt ugnen på 75°C. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen ca 8 timmar. Kolla innertemperaturen i köttet. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt.

Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Lägg köttet i dubbla plastpåsar, tillsätta lagen och förslut påsen. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet i 4-5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir köttet alldeles för salt. Skär köttet i tunna skivor och servera med gott tillbehör. Gärna potatisgratäng, sås och hemgjord lingonsylt.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Caroline skriver:

    Men åh så gott det ser ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *